Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka v Bruslju na Posvetu o primorskem protifašizmu

Državna sekretarka Vesna Humar se je v evropski prestolnici udeležila odprtja razstave z naslovom Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi in omizja, ki ji je sledilo.
Državna sekretarka s predstavniki slovenskih društev v Belgiji in veleposlanico v Bruslju. Skupinska fotografija.

Državna sekretarka s predstavniki slovenskih društev v Belgiji in veleposlanico v Bruslju. | Avtor: Urad Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Razstava, ki je na ogled v prostorih Evropskega parlamenta predstavlja junaško zgodbo o prvem organiziranem odporu proti fašizmu v Evropi. Ob odprtju razstave je državna sekretarka v svojem govoru spomnila na to, da bo letos minilo 20 let od vstopa Slovenije v EU, ob tem pa poudarila na pomen primorskega antifašizma v evropskem kontekstu: “Če je Evropa več kot gospodarsko interesno združenje, in verjamem, da je. Če je naš skupni duhovni in kulturni prostor, in upam, da je. Če je Evropa skupna trajna zaveza k gradnji bolj humane in pravične družbe, in upam, da bo to še dolgo ostala, potem so nas zgodnji slovenski antifašisti, postavili na ekspresni vlak za Evropo.”

Organizator razstave je Društvo TIGR Primorske v sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico v Trstu in Založništvom tržaškega tiska. Snovatelji razstave so želeli izraziti zgodbo o slovenskem protifašizmu na Primorskem in v Istri, ki je nedvomno tudi evropska zgodba. Odprtju je sledila okrogla miza zgodovinarjev pod vodstvom Milana Pahorja, ki so razpravljali o zgodovini in pomenu protifašistične organizacije. V razpravo se se vključili tudi tržaški pisatelj Dušan Jelinčič, senatorka v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc, državljan Evrope in filozof dr. Evgen Bavčar, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in zgodovinar iz Kopra dr. Salvator Žitko.

Včeraj pozno popoldne pa se je državna sekretarka na slovenskem veleposlaništvu sestala s predstavniki slovenske skupnosti v Belgiji, ki so ji v prijetnem klepetu predstavili svoja društva in njihove vizije.