Skoči do osrednje vsebine

Sprejet program odprave posledic škode po poplavah v primarni kmetijski proizvodnji

Vlada Republike Slovenije je včeraj sprejela Program odprave posledic škode v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo v primarni kmetijski proizvodnji, zaradi poplav in zemeljskih plazov 4. avgusta 2023. Končna ocena škode v primarni kmetijski proizvodnja znaša nekaj manj kot 4,2 milijona evrov.

Avgustovske poplave so močno prizadele tudi kmetijska gospodarstva. Škodo, ki je nastala v primarni kmetijski proizvodnji ureja Program, ki je bil izdelan na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in na podlagi Končne ocene neposredne škode na stvareh zaradi posledic močnega neurja z več dnevnim obilnim deževjem s poplavami in plazovi 4. avgusta lani, ki jo je vlada obravnavala in potrdila na seji 26. oktobra lani.

Škodo v primarni kmetijski proizvodnji kmetijska gospodarstva z odločbami vlagali v mesecu septembru. Škoda v gospodarstvu, ki se nanaša na primarno kmetijsko proizvodnjo znaša 4,1 milijona evrov, od tega:

  • škoda zaradi zemeljskih plazov znaša 161.183,36 evrov,
  • škoda zaradi poplav pa 3,9 milijona evrov, 
  • škoda na živalih (škoda na pitovnih in plemenskih živalih ter čebeljih družinah) 46.398,53 evrov.

S programom se državna pomoč za odpravo posledic škode v primarni kmetijski proizvodnji zaradi poplav in zemeljskih plazov 4. avgusta 2023 upravičencem dodeli tudi v skladu s predpisi EU. Za odpravo posledic materialne škode na sredstvih, ki je zajeta v programu, je v letošnjem letu zagotovljenih do štiri milijone evrov. Od tega je za državno pomoč za škodo zaradi poplav namenjenih do 3,8 milijona evrov, za škodo zaradi plazov do 160.000 evrov, stroškom obdelave vlog pa je namenjenih 635 evrov.

V skladu z zakonodajo se upravičencu iz tega programa lahko dodeli državna pomoč največ v višini 45 odstotkov oziroma največ v višini 60 odstotkov pri škodi na strojih in opremi ter za škodo, nastalo zaradi uničenja zalog, ki so bili zavarovani proti naravni nesreči, kakršno je utrpel upravičenec.

Program je podlaga za obravnavo in pripravo odločb za izplačila sredstev. Na podlagi zbranih podatkov v septembru 2023 iz Obrazca 7, ki so ga oškodovanci vložili na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in podatkov iz Obrazca 6, ki so bili vneseni v sistem AJDA, bo Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) po prejemu teh podatkov izvedla postopke kontrol v skladu s programom, izračunala upravičeno pomoč ter izdala odločbe in izvedla izplačila.