Skoči do osrednje vsebine

Slovenija in Jordanija za takojšnje premirje na Bližnjem vzhodu

Ministrica Tanja Fajon je na obisku gostila podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve Jordanije Ajmana Safadija, s katerim se je srečala že večkrat, nazadnje novembra 2023 v Amanu. Podpisala sta Memorandum o soglasju med državama o političnem sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve obeh držav ter velik del pogovorov namenila aktualnim razmeram na Bližnjem vzhodu.

"Z ministrom Safadijem sva veliko govorila o Bližnjem vzhodu, kjer ima Jordanija pomembno strateško vlogo. Posebno pozornost sva namenila napetim razmeram v Rafi in katastrofalnim humanitarnim razmeram v Gazi. Jordanija je naša pomembna partnerica na Bližnjem vzhodu. Kolegu ministru sem povedala, da Slovenija ceni vlogo Jordanije in arabskih držav, ki pripravljajo načrt za varnost Izraelcev in Palestincev za dan po tem, ter kako vzpostaviti rešitev dveh držav in priznanje Palestine. Tu tesno sodelujemo in izmenjujemo stališča. Kolegu sem ponovila poziv Slovenije k takojšnjemu premirju v Gazi. Slovenija vztrajno na vseh ravneh ponavlja, da je ključno premirje in zagotavljanje humanitarne pomoči. Želim si, da bi tudi Varnostni svet Organizacije združenih narodov (OZN) prevzel del odgovornosti za vzpostavitev miru in varnosti na Bližnjem vzhodu," je poudarila ministrica Fajon. Pri tem je dodala, da bo Slovenija nadaljevala s humanitarno pomočjo Agenciji Združenih narodov za palestinske begunce (angleško The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees - UNRWA), saj je to edini način za pomoč ljudem v Gazi in je hkrati bistvenega pomena za preprečitev večje krize.

Slovenija in Jordanija sta podobno misleči državi, z dolgo tradicijo prijateljstva. Obe sta močno zavezani multilateralizmu. Ministrica Fajon in minister Safadi sta se srečala že sedemkrat, nazadnje novembra lani v Amanu, ko je ministrica skupaj z zunanjim ministrom Portugalske obiskala Bližnji vzhod. To kaže tudi na to, da sta Slovenija in Jordanija v zadnjem času izjemno okrepili dvostranske odnose, predvsem na politični ravni. "Današnji podpis Memoranduma o soglasju med državama o političnem sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve obeh držav je pomemben korak na poti krepitve dvostranskih odnosov. Dogovorjeno je tudi, da bodo aprila 2024 v Ljubljani potekale že tretje politične konzultacije med ministrstvoma. Glede gospodarskega sodelovanja sva se strinjala, da je še veliko neizkoriščenih priložnosti na gospodarskem področju, predvsem na področju turizma, Slovenija pa lahko predstavi tudi svoje izkušnje z ekološkim turizmom. Jordanijo prednostno obravnavamo tudi na področju razvojnega sodelovanja, dva podiplomska študenta sta že prejela naši štipendiji," je še povedala ministrica Fajon.