Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić na Postojnskem o stanju po nedavnem izlitju gnojevke

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je bila danes skupaj s predstavniki različnih institucij na Postojnskem, kjer se je seznanila s posledicami nedavnega izlitja gnojevke. Dogodek se je zgodil v nedeljo, 18. februarja, ko je na kmetiji v naselju Studenec pri Postojni popustil del betonske stene ene od dveh lagun za skladiščenje gnojevke.
Ministrica Mateja Čalušić se rokuje s predstavnikom civilne zaščite Sandijem Curkom.
1 / 4

Predstavniki Civilne zaščite, lokalne skupnosti, ribiškega društva ter pristojnih institucij in podjetij, ki opravljajo nadzor nad onesnaženjem in poskušajo preprečiti še večjo škodo, so ministrici Mateji Čalušić uvodoma predstavili stanje in razsežnosti izlitja fekalnih voda. Kmetijski inšpektor Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo je na podlagi izmere ugotovil, da je količina razlite gnojevke v okolje znašala 1319 kubičnih metrov.

Ministrica je v izjavi za medije po srečanju dejala, da bo primeru namenjena posebna pozornost. »Na ministrstvu se bomo potrudili, da damo vso podporo ekipi, ki je posredovala zelo hitro, in sicer tako Civilni zaščiti kot tudi občini in ribiški družini. Posebej pa bi se jim rada zahvalila, saj so s hitrim posredovanjem preprečili najhujše. Aktivirani ekipi, lokalni skupnosti in tudi ribiški družini bomo, kolikor je to v naši pristojnosti, na ministrstvu nudili oporo«. Ob tem je ministrica še dejala, da bo inšpekcija v čim krajšem času pripravila končno poročilo in vse ukrepe, ki bodo izrečeni.

Na kmetijskem gospodarstvu, kjer je prišlo do izlitja, so takoj po dogodku začeli sanacijo in črpanje gnojevke iz odvodnih jarkov v cisterne za prevoz gnojevke. Poleg tega so onemogočili dotok gnojevke iz hleva do delno porušene lagune. Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je dejal, da so v nočnem času zaključili zemeljska dela pri gradnji pregrad ob zbirnih lagunah z gnojevko na kraju izliva. »Te prepreke bodo pomagale, da številni kubični metri gnojnice, ki so ostali, ne odtečejo v vodo«. Odgovorno se je odzval tudi lastnik kmetijskega gospodarstva, ki se je takoj dejavno vključil v reševanje nastale situacije.

Stanje vode na Postojnskem se sicer po besedah pristojnih strokovnjakov počasi izboljšuje. V zadnjih urah je prišlo do redčenja gnojevke, v nadaljevanju pa se pričakuje dodatno redčenje onesnaženja. Nadzor Inšpekcije za kmetijstvo se bo nadaljeval, pri čemer se bo preverila evidenca opravil, ki se nanašajo na raztros gnojevke po kmetijskih zemljiščih. Inšpekcija za kmetijstvo pri svojem delu sodeluje tudi z drugimi pristojnimi inšpekcijami.