Skoči do osrednje vsebine

Razpis za oddajo prijav za sredozemsko prestolnico kulture in dialoga 2026

Katerokoli mesto, ki se nahaja v državah članicah Unije za Sredozemlje lahko kandidira za naziv sredozemske prestolnice kulture in dialoga. Vsako leto prejmeta ta naziv dve mesti, eno s severa in eno z juga Sredozemlja. Rok za oddajo prijav za sredozemsko prestolnico kulture in dialoga 2026 je 7. julij 2024.

Evro-sredozemska regija se ponaša z bogato in raznoliko dediščino, ki so jo oblikovala stoletja kulturnih izmenjav. Danes ta zapuščina še naprej navdihuje naše skupne vrednote in nas opominja na pomen gradnje mostov in spodbujanja razumevanja med kulturami. V tem duhu je pobudo za ustanovitev sredozemskih prestolnic kulture in dialoga (v angleščini) na 7. regionalnem forumu, ki je potekal novembra 2022, podprlo 43 držav članic Unije za Sredozemlje (v angleščini) ter s tem počastilo raznolikost regije in spodbujanje medsebojnega razumevanja njenih prebivalcev.

Aleksandrija in Tirana sta bili v pričetku februarja 2024 imenovani za prvi sredozemski prestolnici kulture in dialoga. Obe mesti bosta v letu 2025 gostili celoletni program dogodkov in izmenjav.

»V dobi političnih razdorov in tragičnih konfliktov je pobuda sredozemskih prestolnic dokaz moči kulture za gradnjo mostov in spodbujanje prepotrebnega dialoga. Čeprav je pomembno priznati razlike, ki nas delajo edinstvene, moramo zdaj bolj kot kdaj koli prej najti lepoto, odpornost in moč v naši skupni sredozemski identiteti. Regija ima neomejen potencial, a le skupaj lahko zares uspemo.«

- Nasser Kamel, generalni sekretar Unije za Sredozemlje

Rok za prijavo je 7. julij 2024. Prijavnica se nahaja na spletni strani Unije za Sredozemlje (v angleščini).