Skoči do osrednje vsebine

JEK2 - medgeneracijski projekt in najpomembnejša investicija v nizkoogljični vir električne energije

Vladna delovna skupina za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti na projektu JEK2 se je na današnji 7. redni seji seznanila s pripravo Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Republiki Sloveniji, s pobudo za razpis posvetovalnega referenduma ter statusom projekta JEK2.

Namen resolucije je zagotoviti okvir s smernicami za dolgoročno miroljubno rabo jedrske energije v Sloveniji ter zavezuje k transparentnemu, jasnemu in vključujočemu procesu oblikovanja zakonodaje in politike miroljubne rabe jedrske energije.

Slovenija si prizadeva ohraniti vlogo jedrske države. JEK2 predstavlja strateški nacionalni projekt, ki presega mandat ene vlade in ki sledi ključnemu cilju energetske neodvisnosti in podnebne nevtralnosti naše države. Koordinacija med vladnimi in zunanjimi strokovnimi organizacijami je zato osredotočena na pospešitev pripravljalnih aktivnosti ter vzpostavitev primernega regulatornega okvira.

Predlagateljice referenduma, poslanske skupine Svoboda, Slovenska demokratska stranka, Socialni demokrati in Nova Slovenija so v državni zbor prek kratkim vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta JEK2, ki bi skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z elektriko. Referendum bo predvidoma izveden v drugi polovici letošnjega leta.