Skoči do osrednje vsebine

Podpora članstvu v EU: od evforije do trdne podpore

Pred dvajsetimi leti smo se Slovenci na referendumu prepričljivo odločili za včlanitev v Evropsko unijo. Referendum je potekal 23. marca 2003, za vstop pa je glasovalo skoraj 90 odstotkov volivcev. Volilna udeležba je bila nekaj manj kot 60-odstotna, izid referenduma pa je bil za državni zbor zavezujoč in nepreklicen.

Vstop Slovenije v EU je bil takrat glavni cilj slovenske zunanje politike, ki se je v naslednjih letih nadgradila s prevzemom evra (1. januarja 2007), vstopom v schengensko območje (21. decembra 2007) ter predsedovanjem EU (prva polovica leta 2008), ki ga je Slovenija opravila kot prva nova članica. V raziskavi javnega mnenja iz jeseni 2007 je bilo 71 odstotkov Slovencev prepričanih, da je Slovenija s članstvom v EU pridobila. V povprečju EU je bilo takih, ki so menili, da je država s članstvom pridobila, 58 odstotkov. Danes osem od desetih Slovencev meni, da ima država koristi od članstva v EU, kar nas še vedno uvršča nad povprečje EU; v vseh članicah jih tako meni 72 odstotkov ljudi.

Posebna javnomnenjska raziskava Evropskega parlamenta pol leta pred volitvami je pokazala, da 70 odstotkov vprašanih meni, da imajo aktivnosti in odločitve, sprejete na ravni EU, vpliv na njihovo vsakdanje življenje, pri čemer se v Sloveniji tega zaveda 80 odstotkov vprašanih. V luči prihajajočih evropskih volitev junija 2024 si večina Evropejcev (53 odstotkov) želi, da bi imel Evropski parlament pomembnejšo vlogo, kar je tudi večinsko mnenje v 21 državah članicah. V Sloveniji večjo vlogo Evropskega parlamenta podpira 61 odstotkov anketiranih.

Skupna evropska valuta evro uživa visoko podporo med prebivalci držav, ki ga uporabljamo. V raziskavi, ki jo je Eurobarometer objavil jeseni 2023, 79 odstotkov prebivalcev meni, da je evro dober za EU, 69 odstotkov pa, da je dober za njihovo državo. V Sloveniji sta deleža še višja in znašata 86 oziroma 78 odstotkov.

Eurobarometer je instrument, ki ga Evropska komisija, Evropski parlament in druge institucije in agencije EU uporabljajo za redno spremljanje javnega mnenja v Evropi o vprašanjih, povezanih z EU, ter stališč do političnih in družbenih tem. Spletna stran z raziskavami Eurobarometer.