Skoči do osrednje vsebine

Sadimo medovite rastline za čebele in druge opraševalce

Ta teden smo obeležili dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin za čebele in druge opraševalce. Podpiramo prizadevanja Čebelarske zveze Slovenije, ki je tudi letos ob tej priložnosti organizirala akcijo sajenja medovitih rastlin.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva, naj letos, če je le mogoče, vsak Slovenec posadi eno sončnico, s čimer lahko omogočimo dva milijona cvetov za dragocene čebele in druge opraševalce.

Čebelarska zveza Slovenije je že pretekli vikend pozvala k akciji sajenja medovitih rastlin, med katere sodijo sončnice, dišavnice in zelišča, kot so sivka, ameriški slamnik, hermelika in jesenska astra. Čebele in drugi opraševalci nam bodo hvaležni, saj si bodo lahko na teh cvetočih delih rastlin v prihodnje nabrali potrebno medičino in cvetni prah za nemoten razvoj in še naprej skrbno opravljali nalogo opraševanja sadja in zelenjave. Zato je vsak prispevek pomemben, saj vsaka posejana medovita rastlina bogati našo naravo in pomaga ohranjati čebele in druge opraševalce.

Dan sajenja medovitih rastlin je tudi pobuda za ves svet, naj se priključi, saj planet med drugim potrebuje tudi sajenje medovitih dreves za ohranjanje okolja in opraševalcev, ki zagotavljajo opraševanje in na ta način omogočajo pridelavo 70 odstotkov hrane. Skupaj z globalno skupnostjo se zavzemamo za trajnostno prihodnost, kjer narava in njeni prebivalci živijo v harmoniji.

Do 31. julija 2024 je mogoče oddati vlogo na Javni razpis za podintervencijo sofinanciranje sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje in ne za pridelavo rastlin, v programskem letu 2024. Vlagatelj je pravna oseba, ki je registrirano čebelarsko društvo in izpolnjuje predpisane pogoje za pridobitev sredstev, opredeljene v javnem razpisu.