Skoči do osrednje vsebine

Praznovanje 20. obletnice vstopa v EU v Pragi

V tednu okoli 1. maja 2024 se je v Pragi in po drugih čeških mestih odvilo mnogo dogodkov, povezanih s praznovanjem 20-letnice vstopa deseterice držav v EU leta 2004.

V organizaciji Združenih otokov Prage (angleško United Islands of Prague) in pod pokroviteljstvom češkega predsednika vlade Petra Fiale, zunanjega ministra Jana Lipavskega, obrambne ministrice Jane Černochové, župana glavnega mesta Praga Bohuslava Svobode ter drugih so v prvem tednu maja na različnih praških lokacijah potekali številni dogodki v obliki razprav, predstavitev, razstav in glasbenih nastopov.

Na osrednji večerni prireditvi 1. maja 2024 se je na Streleckem otoku v Pragi (češko Střelecký ostrov) predstavila tudi slovenska glasbena skupina Last Pizza Slice, ki je med številčno, posebej mlajšo, publiko požela odličen odziv. 

Veleposlaništvo je bilo aktivno vključeno tudi v druge dogodke, povezane s praznovanjem 20. obletnice vstopa v Evropsko Unijo, med drugimi je pripravilo slovensko stojnico, na kateri je predstavljalo Slovenijo kot turistično in gastronomsko destinacijo.