Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjančič na zasedanju Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj

Minister za finance Klemen Boštjančič se je v Parizu udeležil ministrskega zasedanja Sveta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Cooperation and Development - OECD). Razpravljali so o aktualnih izzivih, s katerimi se srečujejo države, in možnih pristopih pri njihovem naslavljanju s ciljem doseganja vzdržne in vključujoče gospodarske rasti.
Rokovanje ministra in namestnika generalnega sekretarja ob prihodu na zasedanje

Minister Boštjančič in namestnik generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj Jošiki Takeuči | Avtor: Ministrstvo za finance

1 / 5

Vsakoletno ministrsko zasedanje sveta OECD ponuja priložnost, da države izmenjajo poglede na trenutne razmere v svetu in izkušnje pri naslavljanju izzivov na različnih področjih. Trenutno so v ospredju vprašanja, povezana s podnebnimi spremembami, digitalizacijo, vplivom starajoče se družbe na ekonomske in družbene razmere v državah, v zadnjem času pa vedno bolj tudi z varnostjo in umetno inteligenco.

Minister Boštjančič je v okviru dvodnevnega zasedanja, ki se zaključuje danes, sodeloval v razpravah o različnih vidikih trajnostne rasti s poudarkom na demografskih izzivih, znanosti in inovacijah ter podnebnih spremembah in okoljskih vprašanjih. Te teme presegajo državne meje, zato morajo države sodelovati pri oblikovanju čim bolj učinkovitih ukrepov, je povedal minister. Pomembno se mu zdi tudi, da znajo države opredeliti prioritete in zanje ključne ukrepe.

Spomnil je, da za veliko držav, tudi Slovenijo, velik izziv predstavlja staranje prebivalstva, zato si prizadevamo sprejeti ukrepe, ki bodo prispevali tako k vzdržnosti javnih financ kot tudi ohranjanju družbene blaginje. Zdrave javne finance namreč omogočajo investicije in spodbujajo gospodarsko rast. K njej prispevajo tudi inovacije, spodbujanje digitalizacije in dobro delovanje trga dela, je še dejal minister.

Izpostavil je tudi zeleni prehod in podnebne spremembe, ki jih je Slovenija še posebej občutila ob lanskih katastrofalnih poplavah. Zato tudi prehodu v bolj zeleno gospodarstvo posvečamo veliko pozornosti, pri čemer bodo pomembna prizadevanja različnih deležnikov, poleg države tudi gospodarstva in vsakega posameznika, je še povedal minister. 

Sodeloval je tudi v razpravi o umetni inteligenci in spomnil, da je Slovenija na tem področju zelo aktivna. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je tako letos pod okriljem Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo v Sloveniji gostilo Globalni forum o etiki v umetni inteligenci. Umetna inteligenca nam lahko pomaga pri naslavljanju različnih izzivov, pomembno pa je, da se zavedamo tudi tveganj pri njeni uporabi in krepimo digitalno pismenost državljanov, je dejal minister.

Ob robu zasedanja je opravil tudi pogovore s predstavniki delegacij Kanade in Kostarike, OECD pa je objavil novo gospodarsko napoved. Obeti za svetovno gospodarsko rast so boljši od predhodne napovedi, prav tako je organizacija izboljšala napoved za Slovenijo. Za letos nam napoveduje 2,3-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa naj bi se pospešila na 2,7 odstotka, kar je bolje od povprečja OECD in območja evra.