Skoči do osrednje vsebine

Prijave za mlade popotnike projekta Yoalin so odprte

Tudi letos bo projekt Yoalin mladim med 18. in 27. letom starosti omogočil bolj trajnosten in cenejši način potovanja po osmih alpskih državah, vključno s Slovenijo. Na voljo je sto vozovnic, prijave pa so odprte do 31. maja 2024.
mlado dekle se vozi z vlakom in fotografira alpsko pokrajino

Sto mladih med 18. in 27. letom bo prejelo brezplačne vozovnice za potovanje po Alpah | Avtor: Yoalin

Yoalin (angleško Youth Alpine Interrail) je projekt, ki ga Mladinski svet Mednarodne komisije za varstvo Alp (francosko Commission Internationale pour la Protection des Alpes - CIPRA) in CIPRA International izvajata v sodelovanju s podjetjem Eurail in ob podpori držav podpisnic Alpske konvencije. Projekt se je začel leta 2018 in vsako leto znova stotim mladim med 18. in 27. letom starosti omogoča, da v poletnih mesecih z javnim prevozom trajnostno potujejo po Alpah. Popotovanje po alpskih deželah z vlakom pomeni, da z upočasnjenim tempom popotniki pridobijo več časa za spoznavanje krajev in ljudi na poti.

Na spletni strani Yoalin je na voljo več informacij o brezplačnih vozovnicah za trajnostne počitnice v Alpah in spletni obrazec za prijavo (vsebina v angleškem jeziku). Natečaj je odprt do 31. maja 2024.

Projekt finančno podpirajo države pogodbenice Alpske konvencije – Avstrija, Nemčija, Švica in Slovenija, ki trenutno predseduje konvenciji. Okoljsko izobraževanje o podnebnih spremembah je ena od prioritet slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji, zato tudi finančno podpiramo projekt Yoalin, ki med mladimi širi zavest o trajnostnih oblikah potovanja in prispeva k ciljem razogljičenja prometa v Alpah.