Skoči do osrednje vsebine

Države članice pregledale rezultate dela Vodne konvencije in začrtale program za prihodnje obdobje

Med 5. in 8. majem 2024 je v Palači narodov v Ženevi potekal 5. skupni sestanek Delovne skupine za celostno upravljanje voda ter Delovne skupine za monitoring in presojo, dveh osrednjih delovnih teles Vodne konvencije. Sodelovala sta tudi predstavnika iz Slovenije, kot države članice in države, ki prevzema predsedovanje konvenciji za prihodnje triletno obdobje.
osrednje omizje s predstavniki držav

Skupni sestanek Delovne skupine za celostno upravljanje voda ter Delovne skupine za monitoring in presojo | Avtor: Ministrstvo za naravne vire in prostor

1 / 2

Na skupnem sestanku delovnih skupin, ki se ga je udeležilo več kot sto udeležencev iz okoli 50 držav, so bili predstavljeni rezultati programa dela Vodne konvencije za obdobje 2022–2024, v okviru katerega si bile izvedene aktivnosti s področij, kot so čezmejno vodno sodelovanje, ozaveščanje o pomenu članstva in konvencije, podpora nadzoru in presoji stanja v čezmejnih porečjih, celostni pristopi upravljanja voda v čezmejnih porečjih, prilagajanje na podnebne spremembe, financiranje čezmejnega vodnega sodelovanja in drugo. Predstavljen je bil tudi programa dela Vodne konvencije za obdobje 2025–2027, ko bo konvenciji predsedovala Slovenija.

Dr. Aleš Bizjak iz Ministrstva za naravne vire in prostor je predstavil napredek pri organizaciji 10. zasedanja pogodbenic Vodne konvencije (angleško 10th Meeting of the Parties – MoP 10), ki ga bo letos med 23. in 25. oktobrom v Ljubljani gostila Slovenija. Predstavil je delovna izhodišča, predviden program zasedanja in priprave na zasedanje. Na povabilo sekretariata konvencije je predstavil alternativni, primernejši način financiranja Vodne konvencije, pretekle dosežke v okviru Vodne konvencije na področju upravljanja po načelu »od izvira do morja« (angleško Source to Sea approach), ter delo in dosedanje rezultate mednarodnega uredniškega odbora za izdelavo priročnika o upravljavskem načelu od izvira do morja v mednarodnih povodjih in porečjih, ki ga vodi Slovenija.

Sestanek biroja Vodne konvencije

Srečanju delovnih skupin je med 8. in 9. majem 2024 potekal še 36. sestanek biroja vodne konvencije, ki je obravnaval aktualne teme upravljanja konvencije: financiranje delovanja konvencije, prihajajoče volitve biroja, predloge programa dela za obdobje 2025–2027, strategijo nadaljnje širitve konvencije ter priprave na 10. zasedanje konvencije v Ljubljani MoP 10.

Slovenska delegacija je v luči priprav na jesensko zasedanje konvencije v opravila več delovnih sestankov s predstavniki sekretariata konvencije.