Skoči do osrednje vsebine

Fajon v Egiptu: Izrael in Hamas morata znova sesti na pogovore, nujna je dostava pomoči v Gazo

Ministrica Tanja Fajon se je v drugem delu obiskov po Bližnjem vzhodu in Zalivu mudila v Egiptu. Z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem sta se strinjala, da je treba narediti vse, da se bosta Izrael in Hamas znova vrnila k pogajanjem. Prvi dan si je ministrica ogledala logistično skladišče Rdečega polmeseca in bolnišnico v kraju Ariš na Severnem Sinaju ter se odpravila do mejnega prehoda Rafa.

"Z ministrom Šukrijem se strinjava, da se morajo pogajanja med Izraelom in Hamasom čimprej nadaljevati. Obžalujem zastoj v pogovorih, saj je le dialog tisti, ki lahko prinese mir na Bližnjem vzhodu," je po pogovorih dejala ministrica Fajon, ki je še enkrat poudarila nujnost takojšnje dostave humanitarne pomoči v Gazo. "Nedopustno je, da zbrana pomoč čaka v tovornjakih na egiptovski strani v bližini Rafe ali v logističnem centru, ljudje na drugi strani meje pa nimajo niti osnovnih življenjskih potrebščin. Ministru Šukirju se je zahvalila za egiptovski doprinos pri zbiranju, urejanju in razdeljevanju pomoči za Palestince. Prav tako je poudarila nepogrešljivo vlogo mednarodnih organizacij, še posebej Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (angleško United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East - UNRWA). "Slovenija podpira ključno vlogo UNRWA. Pozivamo vse strani, da podprejo to organizacijo za pomoč Palestincem, da nadaljuje s svojim, tako pomembnim delom, in da spoštujejo njeno nevtralnost in humanitarnost," je pozvala ministrica Fajon na novinarski konferenci po srečanju z ministrom Šukrijem.

Ministra sta si bila enotna, da je nujno najti rešitev za mir na Bližnjem vzhodu, ki ga po njunem lahko prinese le načrt dveh držav. Ultimativni cilj je mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev. Ministrica je ostro obsodila prisilno razseljevanje Palestincev v Gazi in poudarila: "Gre za kršenje osnovnih norm človečnosti, mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in mednarodnega prava človekovih pravic. Izrael se mora ustaviti pri načrtnem razseljevanju Palestincev."

Veliko časa sta ministra v pogovoru namenila krepitvi dvostranskega sodelovanja, tudi gospodarskega. Egipt je najpomembnejši partner Slovenije v tem delu sveta. Izpostavila sta pomen dodatnih vlaganj ter okrepljenega sodelovanja na področju informacijskih tehnologij in umetne inteligence, v letalski industriji, kmetijstvu,  turizmu, lesni industriji, zelenemu vodiku, obnovljivih virih energije ter na področju voda. "Vesela sem skorajšnjega zagona rastlinjaka v Nubariji, ki ga bo zagotovilo slovensko podjetje DUOL v sodelovanju z nekaterimi drugimi podjetij in Italijo. Projekt bo postal center odličnosti za egiptovsko živilsko-predelovalno industrijo in bo zagotavljal storitve egiptovskim proizvajalcem za celotno vrednostno verigo proizvodnje paradižnikov," je povedala ministrica Fajon.

Ministra sta se tudi dogovorila, da bo kmalu znova sklicana mešana komisija za gospodarsko sodelovanje, saj je interes za povečanje sodelovanja na obeh straneh velik.

Ministrica Fajon si je v Kairu na otoku Kursaja ogledala tudi projekt recikliranja plastike iz Nila s strani obrtnic na otoku Kursaja, ki ga Slovenija sofinancira iz razvojnega sklada zunanjega ministrstva. Cilj in namen projekta je uporaba plastičnih odpadkov, ki jih zbirajo lokalni ribiči z namenom ohranjanja in ustvarjanja novih zaposlitvenih možnosti za domačine s tega otoka, s poudarkom na ženski populaciji. VeryNile je ena izmed pobud socialnega start-up podjetja Barissa. Zaradi problematike onesnaženosti Kaira z odpadki in neozaveščenosti prebivalstva, kako ravnati okoljsko odgovorneje, je ta projekt pomemben za praktično izobraževanje in usposabljanje.

Ministrica Fajon je ob ogledu otoka in srečanju z nevladnimi, okoljevarstvenimi organizacijami poudarila: "Enakost spolov in varstvo okolja sta prednostni nalogi slovenskega razvojnega sodelovanja. VeryNile Shop je s svojimi dejavnostmi zato naš naravni partner in upam, da si skupaj z vami prizadevamo za odločnejše korake pri okoljskemu ozaveščanju."