Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon s slovenskimi društvi na severu Srbije

Podpredsednik vlade ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes začel obisk slovenske skupnosti v Srbiji. Prvi dan se je mudil v Novem Sadu, kjer se je srečal s predstavniki slovenskih društev iz območij Rume, Subotice, Zrenjanina, Vršca, Pančeva, Smedereva in Novega Sada. Ministra je spremljal veleposlanik Republike Slovenije v Beogradu Damjan Bergant.
Minister, veleposlanik in predstavniki društev stojijo v dvorani.

Minister Arčon, veleposlanik Bergant s predstavniki društev. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Po ocenah v Srbiji živi okoli deset tisoč Slovencev in njihovih potomcev. Ustanovljenih je 17 društev. Na skupnem srečanju so prvi dan obiska delovanje in izzive predstavili predstavniki društev na severu države.

Minister se jim je zahvalil za njihovo delo, trud, za prizadevanja, da ohranjajo slovenski jeziki, kulturo, identiteto in da negujejo stik z matično Slovenijo.

Društvo Slovencev Emona Ruma, ki deluje od leta 2009, je predstavil predsednik Zoran Jovičić. Prisotni so na celotnem območju Srema. Lani novembra so zaradi požara ostali brez prostorov za društvene dejavnosti in izvajanje slovenskega dopolnilnega pouka. Urad je zato že lansko leto poskrbel za dodelitev izrednih sredstev, s katerimi je društvo nakupilo nujno potrebno za nadaljevanje pouka slovenskega jezika. Prizorišče pa je le nekaj tednov po tem nesrečnem dogodku obiskala tudi državna sekretarka Vesna Humar. Kljub temu pa so po besedah predsednika obeti spodbudni, napovedal je namreč že odprtje novih prostorov do konca letošnjega leta. Jovičić je sicer tudi učitelj dopolnilnega pouka slovenščine in član Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu.

V Zrenjaninu deluje Društvo Slovencev Planika. Predsednica društva, sicer tudi učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine, Milena Spremo in članica Marija Oklobdžija sta poudarili, da zaznavajo velik interes za učenje jezika. Njihove dejavnosti so prvenstveno usmerjene v delo z mladimi. V okviru društva delujejo pevski zbor, sekcija za rekreacijo, šport in planinarjenje, aktivno so vključeni tudi v vsakoletni projekt Naša slovenska beseda.

Z namenom ohranjanja slovenske identitete in kulture se združujejo tudi naši rojaki v Kostolacu. Kot je povedal predstavnik Saša Radić, gre za rudarsko območje, kjer so se nekdaj naselili Slovenci. Delujejo v okviru društva iz Beograda.

Predstavnik Društva Slovencev Triglav Subotica Imre Šoti je poudaril, da je glavni namen društva, ki je bilo ustanovljeno 2002, ohranitev, razvijanje in širjenje slovenskega jezika in kulture. Dopolnilni pouk slovenščine vodi Rut Zlobec, letno pripravijo več dogodkov, ponosni pa so tudi na svoj pevski zbor.

Predsednik Slovenskega društva južnega Banata Logarska dolina Pančevo Josip Veber je med aktivnostmi še posebej izpostavil gastronomski dogodek Naše slovenske specialitete, kjer se v pripravi slovenskih jedi preizkusijo učenci srednjih šol iz Srbije in Slovenije. Vsako leto pripravljajo Dneve Slovenije v Pančevu, slovesno pa obeležijo tudi slovenski kulturni praznik. Na lokalni televiziji TV Pančevo si je vsako nedeljo mogoče ogledati tudi 20-minutno oddajo Slovenci smo, ki jo vodi Veber. Društvo ima podružnici še v Veliki Gredi in Kovinu.

Delovanje in izzive Društva Slovencev Kula Vršac je predstavila predsednica Snežana Vidergar. Društvo povezuje Slovence v občinah Vršac, Bela Crkva, Plandište in Alibunar. Prizadeva si za ohranjanje in razvoj slovenske kulture in jezika. Tedensko imajo dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture v Vršcu in Gudorici.

Društvo Slovencev Martin Krpan v Smederevu, sicer najmlajše društvo v Srbiji, izvaja široko paleto projektov na različnih področjih. Predsednica Ikonija Popović je izpostavila Tabor za otroke in likovne kolonije. Nedavno so vključili še Slovence iz Čačka, kjer bi v prihodnje radi vzpostavili tudi podružnico društva.

Društvo Slovencev Kredarica Novi Sad, ki je bilo ustanovljeno leta 1997, je najstarejše društvo v Srbiji. Delovanje društva, ki združuje več kot 2200 članov, sta ministru predstavila predsednik Djordje Veselinov in članica društva Elza Ajduković. V okviru društva delujejo tri pevske skupine, izdajajo bilten, pripravljajo literarne natečaje, pogosto gostujejo v Sloveniji in pri drugih slovenskih društvih. Izredno so ponosni, da dopolnilni pouk slovenščine v Novem Sadu, ki ga vodi učiteljica Rut Zlobec, obiskuje blizu 80 učencev, starih od šest do 80 let. Ob tej priložnosti so ministra popeljali tudi po svojih prostorih. 

Na srečanju so se društva zahvalila za finančno podporo urada, ki jim omogoča izvedbo projektov in redno delovanje.

Ministra bo pot jutri vodila v Niš, kjer se bo srečal z društvi, ki delujejo na jugu države.