Skoči do osrednje vsebine

Dan odprtih vrat na veleposlaništvu v Washingtonu

V soboto, 11. maja, je v Washingtonu potekal dogodek dan odprtih vrat. Veleposlaništvo Slovenije je za obiskovalce pripravilo predstavitev Slovenije prek kulinarične izkušnje, okušanja slovenskih vin, športne diplomacije, gospodarsko-turistične predstavitve ter čebelarske tradicije, kot tudi s predstavitvijo slovenskih društev in običajev, vključno s kurenti.

V soboto, 11. maja 2024, je v Washingtonu potekal dogodek dan odprtih vrat, dogodek imenovan tudi EU Open House, saj na to soboto odpro vrata vsa veleposlaništva držav članic EU. Veleposlaništvo Slovenije je za obiskovalce pripravilo predstavitev Slovenije prek kulinarične izkušnje, okušanja slovenskih vin, športne diplomacije, gospodarsko-turistične predstavitve ter čebelarske tradicije, kot tudi s predstavitvijo slovenskih društev in običajev, vključno s kurenti. V prostorih veleposlaništva Republike Slovenije smo širši publiki Slovenijo predstavili že 16. leto zapored. Tudi tokrat je bil dogodek izredno dobro obiskan, našteli smo skoraj 2000 obiskovalcev. 

Na dogodku so sodelovala različna društva, in sicer Slovenian Heritage Center (Slovenska narodna podporna jednota v ZDA) iz Pensilvanije,  Bethlehem Sister City  iz Pensilvanije, ki sodeluje z mestom Murska Sobota, društvo SUA iz Maryland ter Cleveland Kurentovanje iz zvezne države Ohio. Za obiskovalce so bili še posebej zanimivi kurenti, ki iz Clevelanda prvič pripotovali v Washington.

Gostje so imeli priložnost poskusiti orehovo potico, koroško skuto z bučnim oljem, kranjske klobase, imeli pa smo tudi degustacijo slovenskih vin Klet Brda. 

V sklopu promocije svetovnega dneva čebel, smo imeli tudi razstavni prostor z živimi čebelami in čebelarjem, ki je obiskovalcev nudil predstavitev čebelarstva, aktivnosti Slovenije na tem področju kot tudi pokušanje slovenskega medu. Žive čebele s kraljico so bile pravi hit med obiskovalci.

V sodelovanju z Muzejem športa in dr. Luka Zibelnikom, smo predstavili del razstave o zgodovini slovenskega športa, ki smo jo povezali s promocijo najuspešnejših slovenskih športnikov v ZDA. Pred dnevi nam je doniral podpisan hokejski dres tudi Anže Kopitar. Po aktivnostih v Dallasu (dogodek Texas Feels Slovenia) smo promocijo športa in košarkarja Luke Dončića nadaljevali tudi na veleposlaništvu. V času dogodka smo organizirali tekmovanje v doseganju košev, kar je bilo še posebej privlačno za najmlajše obiskovalce.

Za mlajše obiskovalce smo pripravili tudi kotiček družabnih iger slovenskega podjetja The World Game, ki svojo zbirko družabnih iger trži tudi na Amazonu. 

Obiskovalci so si na dogodku lahko ogledali promocijske videe in material o Sloveniji ter se poučili o kulturi, glasbi in turističnih ter poslovnih priložnostih v Sloveniji.