Skoči do osrednje vsebine

Dnevi geoprostorskih podatkov 2024

V Banja Luki je od 22. do 23. aprila 2024 potekala prva mednarodna konferenca na temo infrastrukture prostorskih informacij (IPI), imenovana Dnevi geoprostorskih podatkov 2024.

Konferenca je bila namenjena predstavitvi dosežkov in aktualnega stanja na področju IPI, mreženju in izmenjavi mnenj med sodelujočimi. To so bili predstavniki institucij, ki se ukvarjajo s prostorskimi podatki iz območja republik bivše skupne države - gostiteljica Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Severna Makedonija in Slovenija. Konference so se udeležili tudi posebni gostje - donatorji iz Švedske in Nizozemske ter predstavnica Svetovne banke.

Slovenijo sta s svojo predstavitvijo zastopala dr. Primož Mavsar in dr. Andreja Švab Lenarčič, ki sta predstavila delo naše geoinformacijske skupnosti in nove IPI v Sloveniji - Geo Slovenija.

Odzivi na predstavitev so bili zelo pozitivni in ponovno smo dobili potrditev, da delamo dobro in v pravo smer. Na področju IPI prednjačimo predvsem pri povezavah procesov med resorji. Od drugih udeležencev pa lahko za zgled vzamemo predvsem uporabniško usmerjenost. Naprednejše države, ki imajo osnovno IPI že vzpostavljeno, vidik uporabe močno izpostavljajo, saj je še tako dobro zasnovana IPI obsojena na propad, če nima uporabniške vrednosti. V projektu Zeleni slovenski lokacijski okvir - SLO4D zato upravičeno dajemo poudarek tudi na odpiranju podatkov, pridobivanju uporabniških mnenj, razširjanju informacij ter opolnomočenju o IPI.

Predstavnik Geodetske uprave, dr. Primož Mavsar, med predstavitvijo infrastrukture za prostorske informacije Geo Slovenija

Dr. Primož Mavsar med predstavitvijo | Avtor: Geodetska uprava