Skoči do osrednje vsebine

Ministra Mateja Arčona sprejeli tudi predstavniki slovenskih društev na jugu Srbije

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon svoj obisk pri slovenski skupnosti v Srbiji nadaljuje na jugu države. Danes se je v Nišu srečal s člani slovenskih društev iz Kragujevca, Bora, Negotina, Zaječarja, Leskovca in Niša. Že pred srečanjem je ministra sprejela županja občine Niš Dragana Sotirovski.
Udeleženci srečanja stojijo pred zastavami v prostoru, kjer je potekal pogovor.

Minister s predstavniki slovenskih društev | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Ministra je uvodoma sprejela županja občine Niš Dragana Sotirovski. V prijetnem pogovoru sta se dotaknila tematik, vezanih na tukajšnjo slovensko skupnost, pa tudi sodelovanja med dvema prijateljskima državama na državni kot tudi lokalni ravni. Podpora niškima slovenskima društvoma in tukajšnjim Slovencem je nedvomno izredno pomembno, je poudarila županja. Izrazila pa je tudi željo, da bi se občina Niš pobratila s katero od slovenskih občin.

Sledilo je srečanje s predstavniki slovenskih društev. Stvarnost, aktivnosti in izzive so ministru predstavili predsednik Slovenske kulturne skupnosti niškega okraja France Prešeren Niš Ivica Gruden, predsednica Društva slovensko-srbskega prijateljstva Zdravica Sonja Nikolić, predsednik Slovenske kulturne skupnosti jablaniškega okraja Brata Jenko Leskovac Srđan Mitić, predsednik Slovenske kulturne skupnosti Mura Negotin Miodrag Sanković, sekretarka Slovenske kulturne skupnosti borskega okraja Drago Čeh Bor, predsednica Slovenske kulturne skupnosti Timoške krajine Ivan Cankar Zaječar Marineta Uršulović in član Marjan Piljušić ter predsednik Slovenske kulturne skupnosti šumadijskega okraja Jernej Kopitar Kragujevac Stojan Stefanović.

Društva slovenstvo ohranjajo z obeleževanjem slovenskih praznikov in družabnimi dogodki. V nekaterih mestih si je mogoče izposoditi tudi knjige v slovenskem jeziku. Marsikje pa je na daljavo ali v živo na voljo dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture.

Minister bo svoj obisk v Srbiji zaključil v prestolnici, kjer se bo sestal s predsednikom Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine Sašem Verbičem ter se udeležil srečanja s tamkajšnjimi slovenskimi gospodarstveniki, ki ga organizira Veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu.