Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Abu Dabiju s šejkom Zajedom o potrebi za krepitev palestinske oblasti

Tretji dan turneje po Bližnjem vzhodu in Zalivu se je ministrica Tanja Fajon sestala z zunanjim ministrom Združenih arabskih emiratov Abdulahom Bin Zajedom Al Nahjanom. Osrednji temi pogovorov sta bili krepitev dvostranskega sodelovanja in dogajanje na Bližnjem vzhodu. Ministrica je na prošnjo sogovornika tudi ocenila razmere na Zahodnem Balkanu. Fajon je obiskala še Hišo abrahamske družine.

Ministra sta razpravljala o konfliktu med Izraelom in Hamasom, njegovem vplivu na države širšega Bližnjega vzhoda in Zaliva in možnostih za politično rešitev konflikta. Fajon je poudarila, da je naslavljanje palestinskega vprašanja ključno za zmanjšanje napetosti v regiji. Dodala je, da je vloga arabskih držav pri pogajanjih o prekinitvi ognja in iskanju politične rešitve na osnovi dveh držav ključna. Z zunanjim ministrom šejkom Zajedom sta se strinjala tudi, da so nujni nadaljnji koraki za zaščito Palestincev, vključno z dostavo humanitarne pomoči. "Izrazil je hvaležnost za držo in aktivnost Slovenije do konflikta v Gazi. Strinjala pa sva se, da je potrebna tudi reforma palestinske oblasti v Ramali, ki bi utrdila zaupanje," je po srečanju še povedala ministrica Fajon.

Združeni arabski emirati so med največjimi donatorji humanitarne pomoči ljudem v Gazi. Razložili so, da bodo naredili vse, da pomoč pride do ljudi, čeprav je ogromno ovir. Ministra sta tako govorila tudi o tem, kako bolje načrtovati dostavo pomoči in kako nujno je, da je omogočen njen dovoz v Gazo.

Dotaknila sta se tudi Zahodnega Balkana in načrtov za širitev EU. "V trenutnih razmerah in spremenjenih geostrateških razmerah je širitev EU nujna. Slovenija bo še naprej podpirala uvedbo reform v regiji, ki bodo države peljale na poti k članstvu v EU. Želimo si, da čim hitrejše politične odločitve glede nadaljnjih korakov zahodnobalkanskih držav."

Ministrica je kolegu tudi izrazila željo, da bi Emirati odprli veleposlaništvo v Sloveniji in da bi prišlo še v tem letu do obiskov na visoki ravni. Minister je izkazal velik interes za vlaganje v Slovenijo, predvsem na področju umetne inteligence in tehnologije.

Ministrica je v Abu Dabiju obiskala tudi Hišo abrahamske družine, ki je simbol medverskega sožitja, dialoga in sodelovanja ter spodbuja razumevanje in enotnost med pripadniki različnih religij. Ta arhitekturni kompleks združuje prostore za čaščenje treh glavnih monoteističnih religij: islama, krščanstva in judovstva - mošeja, cerkev in sinagoga. "V teh burnih časih je lepo videti spodbujanje verske strpnosti, dialoga in mirnega sobivanja ter razumevanja med pripadniki različnih religij," je ob ogledu povedala Fajon. Zamisel o hiši abrahamske družine je nastala zaradi zavezanosti Združenih arabskih emiratov k spodbujanju verske strpnosti, dialoga in mirnega sobivanja.