Skoči do osrednje vsebine

Naj dijaško podjetje leta izdelalo lesen počivalnik za popoln odklop od vsakdana

10. maja je v Ljubljani potekalo finale nacionalnega tekmovanja Moje podjetje. V 11. tekmovanju zapored je sodelovalo 800 dijakov in dijakinj, ki so ustanovili 180 dijaških podjetij. Urad za intelektualno lastnino bo zmagovalne ekipe in njihove mentorje letos nagradil z enodnevnim izletom, v okviru katerega bodo obiskali inovativni slovenski podjetji Domel in Lotrič Meroslovje.

Letošnje tekmovanje programa Moje podjetje je v ospredje postavilo projekt Re-Power Your Future, zlasti pri vključevanju šol in dijakov, kjer so opazne večje težave s predčasnim opuščanjem šolanja. S programom Moje Podjetje si organizator tekmovanja (Zavod za spodbujanje podjetnosti) mladih prizadeva motivirati dijake za uspešno nadaljevanje šolanja.

Žirija je po različnih tekmovalnih kategorijah ocenila dijaška podjetja in izbrala 25 finalistov na podlagi regionalnih izborov. Ti so se potegovali za vrsto priznanj in glavno nagrado »Podjetje leta 2023« in s tem udeležbo na evropskem tekmovanju.

Urad za intelektualno lastnino je letos za sodelujoče v programu izvedel izobraževanje na temo intelektualne lastnine ter sodeloval v žiriji na regionalnem izboru v Ljubljani in žiriji za glavno nagrado »Podjetje leta 2023«. Poleg nagradnega izleta, v okviru katerega si bodo lahko udeleženci ogledali podjetji Domel in Lotrič Meroslovje, je urad za zmagovalce v tej kategoriji in kategoriji “Najbolj inovativen izdelek/storitev« podelil tudi praktične nagrade.

Naziv Podjetje leta 2024 je osvojilo dijaško podjetje AO wood-design d.d. Ustanovitelji podjetja so dijaki 4. letnika Šolskega centra Škofja Loka, Srednje šole za lesarstvo, ki so pod mentorstvom prof. Petra Kurnika in somentorja Klemna Mezga razvili inovativen in udoben počivalnik iz lesenih reber, ki je v celoti sestavljen brez vijakov in lepila. Počivalnik omogoča odklop od vsakdana, mir za branje knjig ali poslušanje glasbe. Ogledati si ga je možno v Supernovi v Kranju in Kamniku. Poleg stola so za nakupovalni center Supernova oblikovali in izdelali tudi knjižno omaro. Projekt je bil tudi medijsko pokrit.

Žirijo so prepričali z izvirnim in privlačnim dizajnom, prepričljivo predstavitvijo svoje podjetniške ideje, pozitivnim ekipnim duhom, zanimivimi idejami za nadgradnjo obstoječega in razvoj cenejše verzije.  

Drugo mesto je zasedlo podjetje Geoles d.d., ki se ukvarja z izdelavo umetnin, unikatnih izdelkov iz lesa, ki bi bil sicer zavržen. Tudi to podjetje so ustanovili dijaki 4. letnika Šolskega centra Škofja Loka, Srednje šola za lesarstvo, pri razvoju podjetniške ideje pa jim je prav tako pomagal mentor prof. Peter Kurnik.

Žirija se je letos odločila, da tretje mesto pripade podjetju MTP-print d.d., ki so ga ustanovili dijaki 4. letnika Šolskega centra Celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije pod mentorstvom prof. Matjaža Cizeja. Podjetje razvija trajnostne in visoko kakovostne zaščitne elemente za nasadne ključe iz recikliranih 3D-filamentov, ki preprečuje poškodbe platišč.

Priznanja so bila podeljena še v 13 kategorijah, kot so na primer najbolj izviren slovenski izdelek, najboljši reklamni film, najbolj inovativen prehranski izdelek/storitev, najboljšo predstavitev in prodajo.

Dijaki podjetja AO wood-design d.d., ki so osvojili naziv Podjetje leta 2024 na nacionalnem tekmovanju, so se uvrstili naprej na evropsko tekmovanje. Potekalo bo v Italiji (Catania), na njem pa bodo tekmovali z vrstniki iz drugih evropskih držav. 

Vsem sodelujočim dijakom in dijakinjam ter njihovim mentorjem in mentoricam iskreno čestitamo. Ekipi podjetja AO wood design d.d. in njihovemu mentorju prof. Petru Kurniku ter somentorju Klemnu Mezgu čestitamo za osvojeno priznanje in želimo veliko uspeha na evropskem tekmovanju. Dijaška podjetja si lahko ogledate tudi na spletni tržnici tekmovanja JA Slovenija.