Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob: Vlaganje v železniško infrastrukturo med ključnimi izzivi

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes kot slavnostni govornik udeležil slovesnosti ob zaključku projekta nadgradnje železniške proge Maribor-Šentilj-državna meja.
Zbrani na slovesnosti pred predorom

Slovesnost ob zaključku projekta nadgradnje železniške proge Maribor - Šentilj | Avtor: STA/Bor Slana

Gre za pomembno pridobitev, saj je z izvedbo projekta povečana prepustna in prevozna zmogljivost proge, z gradnjo zunajnivojskih križanj ceste z železnico pa je povečana tudi stopnja varnosti v prometu.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je uvodoma izpostavil, da je pomembno načrtovati železniško omrežje kot osnovno hrbtenico infrastrukture v prihodnosti. »Železnica je bila vedno simbol napredka. V preteklosti je ta simbol napredka prišel v naše kraje iz Avstro-Ogrskega cesarstva, danes pa dokazujemo, da je Evropa vir napredka, ki Sloveniji pomaga pri izgradnji železniške infrastrukture,« je povedal.

»To je najboljši dokaz, kako je bil vstop v Evropsko unijo pred dvajsetimi leti poleg osamosvojitve v resnici eno najpomembnejših dejanj v naši narodni zgodovini. Ne zgolj zaradi vrednot, ki jih pooseblja Evropska unija, ampak tudi zato, ker Evropska unija temelji na vladavini prava, človekovih pravicah in socialni državi. To pa so temelji vsake napredne in odprte družbe. Evropska unija prinaša gospodarski napredek in blaginjo za prebivalce,« je povedal premier.

Projekt je sofinanciran z evropskimi sredstvi iz kohezijskega sklada v višini 128,6 milijona evrov in sklada za podnebne spremembe v višini 13 milijonov evrov. Slovenija je v preteklem kohezijskem obdobju uspešno počrpala sredstva.

»Želim si, da bomo tudi v naslednjem kohezijskem obdobju uspešni. Verjamem, da bomo ne le počrpali, ampak tudi realizirali čim več podobnih investicij. Pri tej investiciji me navdušuje, da je bil denar smotrno porabljen in da je investicija zgled, kako načrtovati prihodnji razvoj, kako uporabiti staro progo za nove trende, v tem primeru kolesarske,« je povedal premier in dodal, da je to primer, iz katerega lahko potegnemo marsikatero pozitivno prakso.

Premier je še povedal, da je ravno vlaganje v železniško infrastrukturo eden od ključnih izzivov vlade tudi v naslednjem obdobju. Slovenija ima izjemno geostrateško lego in s tem pomembne naravne prednosti. »Z vlaganji in izgradnjo železniške infrastrukture bomo lahko to naravno prednost tudi izkoristili v dobrobit naših državljanov,« je dodal premier dr. Golob. Ob tem se je zahvalil slovenskim projektantom in izvajalcem.

»To je dokaz, da znamo in zmoremo,« je zaključil predsednik vlade.