Skoči do osrednje vsebine

Romano Prodi: Nova Gorica in Gorica sta simbol povezovanja vse Evrope

Gost nove epizode GOVSI podkasta je Romano Prodi. Z voditeljico Natašo Čepar smo ga povabili k pogovoru ob praznovanju 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo, spregovorila pa sta tudi o odnosih med Slovenijo in Italijo ter o aktualnih dogodkih v svetovni politiki.

Romano Prodi (1939) je italijanski politik, dvakratni nekdanji predsednik italijanske vlade in nekdanji predsednik Evropske komisije v obdobju med letoma 1999 in 2004 – ravno v času slovenskih pogajanj za vstop v EU.

Med njegovim mandatom na čelu Evropske komisije se je EU intenzivno pripravljala na največjo širitev v njeni zgodovini in sprejetje nove Evropske ustave. Prodi je spodbujal povezovanja med članicami in krepitev vloge EU v mednarodnih zadevah.

Med njegovim predsedovanjem so bili doseženi nekatere pomembni dogovori, kot je na primer sprejetje evra kot uradne denarne enote v državah evroobmočja. Prav tako se je trudil za izboljšanje gospodarske konkurenčnosti EU in je spodbujal socialno kohezijo med članicami.

Kot vsak politik je bil tudi Prodi deležen kritik in polemik, vendar je njegov mandat pustil precejšen pečat na nadaljnjem razvoju evropske integracije.

Tokratna epizoda je bila posneta 9. maja v Novi Gorici v sodelovanju z medijsko hišo Delo.

Vabljeni k ogledu in poslušanju.