Skoči do osrednje vsebine

Zakonski predlogi za ureditev kratkoročnega oddajanja stanovanj

V javno obravnavo bo jutri poslana novela Zakona o gostinstvu, za katero smo zakonske rešitve za ureditev kratkoročnega oddajanja stanovanj prek spletnih platform v medresorskem sodelovanju prispevali tudi na Ministrstvu za solidarno prihodnost.

Zakonski predlog, ki ga je pripravilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, prinaša pomembne spremembe tako na področju omejevanja kratkoročnega oddajanja stanovanj turistom v predelih pomanjkanja stanovanj kakor tudi na področju izvajanja nadzora. 

Med ključnimi spremembami na področju kratkoročnega oddajanja nepremičnin je omejitev oddajanja stanovanj na 30 dni v koledarskem letu. Predlog zakona uvaja tudi načelo urejanja področja na lokalnem nivoju, omejitev števila ležišč v večstanovanjskih objektih na 6, učinkovito in pregledno registriranje dejavnosti ter uvajanje učinkovitega nadzora. 

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je ob začetku javne obravnave zakona povedal: 

»Na Ministrstvu za solidarno prihodnost se držimo svojih zavez, da se bomo spopadli s kritičnimi razmerami na stanovanjskem trgu in povečali dostopnost stanovanj za ljudi. Stanovanjski trg je zaradi številnih dejavnikov, od odsotnosti stanovanjske politike v zadnjih treh desetletjih do vdora špekulativnega kapitala, poln neravnovesij, ki ljudem izjemno otežujejo najem kvalitetnih dostopnih stanovanj. Velik razlog za kritične razmere na stanovanjskem trgu je tudi razmah kratkoročnega oddajanja nepremičnin prek spletnih platform, med najbolj znanimi sta Airbnb in Booking, zaradi katerih so številna stanovanja prebivalcem mest nedostopna. Za kratkoročni najem se pogosto uporabljajo eno- ali dvosobna stanovanja, ki jih na najemnem trgu najbolj primanjkuje. Ministrstvo za solidarno prihodnost je aktivno sodelovalo pri pripravi predloga. Dovolj je bilo tega, da se stanovanja oddajajo turistom, medtem ko so prebivalci mest prisiljeni najemati slaba in dotrajana stanovanja po previsokih cenah. Kratkoročni dobički ne smejo imeti prednosti pred osnovnimi zahtevami po stabilnih in cenovno dostopnih dolgoročnih najemih. Rešitve, ki smo jih prispevali k Zakonu o gostinstvu, seveda ne bodo rešile celotne stanovanjske problematike, tega se zavedamo. Bodo pa pomemben del v mozaiku ukrepov za postopno izboljšanje razmer na stanovanjskem trgu, med katerimi imata poleg omejevanja špekulativnih motivov na stanovanjskem trgu ključno vlogo predvsem zagotavljanje sredstev in krepitev gradnje javnih najemnih stanovanj.«

Javna obravnava predloga novega Zakona o gostinstvu bo od 14. maja do 17. junija 2024.