Skoči do osrednje vsebine

Znanost in gospodarstvo skupaj za dvig dodane vrednosti

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igro Papič je nagovoril zbrane na prvi skupščini novega strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva (SRIP) GoDigital. Izpostavil je pomen sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom za višjo dodano vrednost ter poudaril veliko finančno podporo države znanosti in inovacijam.

Minister dr. Papič je spomnil na dogovor, ki so ga aprila lani podpisali vlada, Gospodarska zbornica Slovenije, Rektorska konferenca Republike Slovenije in Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije. »V tem dogovoru piše, da bomo za raziskave in inovacije samo iz javnih sredstev postopoma namenili en odstotek bruto domačega proizvoda (BDP). Naj povem, da je ravnokar v medresorskem usklajevanju novela Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki predvideva postopen dvig javnih sredstev z enega na 1,25 odstotka BDP. Torej več, kot piše v dogovoru.« 

Minister je izpostavil tudi rekordna sredstva za znanost, raziskave in inovacije. Ta znašajo že 550 milijonov evrov, kaj je 30 odstotkov več kot lani, čeprav so bila že lanska rekordna. »Torej ni več težava v premalo sredstvih, zdaj je najpomembnejše vprašanje, kaj s temi sredstvi početi. Tudi gospodarstvo mora povedati, kako jih čim bolj učinkovito porabiti. Ne gre namreč le za dvig sredstev za temeljne raziskave, gre za dvig sredstev, s katerimi želimo doseči dvig produktivnosti in dodane vrednosti. SRIP-i imate svoje poslanstvo, vi morate pripraviti predloge, kako konkretno porabiti sredstva v povezavi gospodarstvo-znanost,« je poudaril minister.