Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon v Beogradu

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je svoj obisk v Srbiji zaključil v Beogradu. Sestal se je s predsednikom Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine Sašem Verbičem in častnim konzulom Republike Slovenije v Novem Sadu Rajkom Marićem ter se udeležil srečanja s tamkajšnjimi slovenskimi gospodarstveniki.
Častni konzul Marić, miniser Arčon, predsednik Verbič, veleposlanik Bergant stojijo pred zastavami.

Častni konzul Marić, minister Arčon, predsednik Verbič, veleposlanik Bergant. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 3

Predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine je ministru predstavil organizacijo, ki jo vodi. Gre za najvišje predstavniško telo Slovencev v Srbiji, ki zastopa interese slovenske manjšine v tej državi in skupnost predstavlja na področju izobraževanja, kulture, obveščanja in uradne rabe jezika, sodeluje v procesu odločanja ali odloča o vprašanjih, prav tako pa ustanavlja tudi ustrezne ustanove s tega področja.

Verbič je tudi predsednik beograjskega Društva Slovencev Sava. Društvo, ki je bilo ustanovljeno 2001, ima preko 1400 članov. Aktivni so na številnih kulturnih področjih, prirejajo predavanja, knjižne večere, razstave, projekcije filmov, plesne, fotografske in druge tečaje, delavnice za otroke. Izdajajo svoj bilten, organizirajo proslave ob slovenskih praznikih, ekskurzije v Slovenijo. Članom je na voljo tudi dopolnilni pouk slovenskega jezika. V okviru društva pripravljajo Slokult podcast, osrednjo informativno oddajo slovenske narodne skupnosti v Srbiji. Eden njihovih najvidnejših vsakoletnih dogodkov so Dnevi slovenskega filma, prav danes se zaključuje 10. jubilejna izvedba. Lani se je dogodka udeležila tudi državna sekretarka na uradu Vesna Humar.

Preostanek dneva je minister Arčon preživel v družbi slovenskih gospodarstvenikov, ki delujejo v Srbiji. Družaben dogodek, ki ga je pripravilo veleposlaništvo, je bilo namenjeno mreženju in tkanju vezi med tamkajšnjimi podjetniki ter srečanju z ministrom Arčonom. V kratkem pozdravu je minister strnil svoje občutke ob zaključku obiska med rojaki v Srbiji. »Počaščen sem, da sem lahko obiskal vsa društva, ki delujejo v Srbiji ter spoznal njihove predsednike in člane, ki požrtvovalno svoj prosti čas in trud namenjajo ohranjajo slovenske kulture in identitete. So pomemben most med matično domovino in Srbijo,« je poudaril minister Arčon. Predstavil je tudi nekaj okvirnih projektov urada usmerjenih v vračanje Slovencev v matico, se dotaknil Evropske prestolnice kulture, ki bo prihodnje leto v Novi Gorici in Gorici ter predstavil aktivnosti urada v zvezi s povezovanjem na gospodarskem področju. Srečanja sta se udeležila tudi častni konzul Republike Slovenije v Novem Sadu Rajko Marić in častni konzul Republike Srbije v Sloveniji Tomaž Kavčič.

Že dopoldne si je minister ogledal kip Edvarda Rusjana v Beogradu, ki je postavljen na bregu Save, nedaleč od mesta, kjer se je goriški pionir letalstva tragično ponesrečil 9. januarja 1911.