Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Dohi: Bolj kot kdaj koli prej mora mednarodna skupnost stopiti skupaj

Četrti dan pogovorov po Bližnjem vzhodu in Zalivu se je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon sestala s predsednikom vlade in zunanjim ministrom Katarja šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem. Glavna tema pogovorov je bil Bližnji vzhod, v tem okviru prizadevanja za prekinitev ognja v Gazi.
ministra pogovori

Ministrica Fajon se je srečala s katarskim zunanjim ministrom Al Tanijem | Avtor: STA/MZEZ

1 / 4

Podpredsednica vlade in zunanja ministrica Slovenije ter predsednik vlade in zunanji minister Katarja sta večino časa namenila Bližnjemu vzhodu in tamkajšnjim razmeram. "Slovenija močno ceni vlogo Katarja in njegove napore, da se pogajanja za premirje in izpustitev talcev čimprej nadaljujejo," je po srečanju v Dohi dejala ministrica Fajon in poudarila, kako zelo pomembo je, da je mednarodna skupnost zdaj bolj kot kdaj koli prej enotna in odločna. "Stati moramo skupaj, čeprav smo morda na različnih bregovih, in doseči mir v Gazi," je še dodala Fajon. Oba ministra sta zgrožena nad katastrofalnimi razmerami v Gazi in se zavzemata za čim hitrejšo dostavo humanitarne pomoči.

Govorila sva tudi glede postopkov priznanja Palestine, ki jih je sprožila slovenska vlada in o namerah drugih držav znotraj EU. "Zelo se veselim, da bo predvidoma konec maja v Bruslju ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU tudi razprava z zunanjimi ministri arabskih držav. Resnično upam, da bo do tega prišlo, kajti to bo priložnost za analizo razmer med vsemi in hkrati možnost za pripravo načrta, kako naprej pri iskanju poti glede izraelsko-palestinskega vprašanja in rešitve dveh držav," je še povedala Fajon. Ministrica je tudi poudarila, da je slovenska drža v Katarju vidna. Al Tani se je zanjo zahvalil in dejal, da je Slovenija zaradi svojih načelnih stališč cenjena v širšem arabskem svetu, tudi med ljudmi.

V preteklosti je imela Slovenija zelo uspešen projekt za rehabilitacijo otrok iz Gaze, s katerim jim je pomagala preko fundacije nekdanjega predsednika Slovenije Danila Türka 'Pustimo otrokom sanje'. "Strinjala sva se, da gre za odličen projekt, ki ga je sponzoriral tudi Katar.  Minister je izrazil interes, da Katar pomaga tudi v prihodnje – seveda, ko bodo okoliščine to dopuščale." Projekt so sicer izvajali med leti 2015 in 2018, Katar pa je drugo fazo projekta v celoti podprl. V okviru tega so v Slovenijo v preteklosti pripeljali 101 otroka in 12 medicinskih delavcev.

Ministra sta na srečanju podpisala dogovor za ukinitev vizumske za določene kategorije, tudi diplomate. "Zelo sem vesela zaradi tega, ker gre za pomemben korak naprej v dvostranskih odnosih," je poudarila ministrica in sporočila, da je ministra tudi povabila v Slovenijo, kar je sprejel. Pogovarjala sta se še o letalski povezljivosti med državama ter o možnostih za krepitev sodelovanja v turizmu. Naslovila sta tudi vprašanja energetike.

Ministrica je ob robu obiska v Dohi obiskala ženski center Al-Mujadillah v okviru Fundacije Katarja, ki spodbuja ženske k aktivnem delovanju v družbi. Ustanovljen je bil v času, ko se v Katarju spreminja družbena situacija in ženske bolj odločno uveljavljajo  svoje pravice ter iščejo možnosti za osebni in poklicni razvoj z vizijo spodbujanja enakosti spolov, opolnomočenja in socialne pravičnosti.