Skoči do osrednje vsebine

Objavljen je razpis za izbor mladinskega podnebnega delegata Slovenije

Si želiš postati novi/a mladinski/a podnebni/a delegat/ka Slovenije? Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije (MSS) letos nadaljujemo z izvajanjem Programa mladinskega podnebnega delegata Slovenije. Glavni cilj naših prizadevanj je opolnomočenje mladih z ozaveščanjem o podnebnih vsebinah in vključevanjem v proces mednarodnih podnebnih pogajanj.

Z namenom spodbujanja sodelovanja mladih na področju podnebnih sprememb Mladinski svet Slovenije objavlja razpis za izbor mladinskega podnebnega delegata Slovenije. Prijavljeni kandidati se bodo potegovali za naziv mladinskega podnebnega delegata Slovenije (mladinski podnebni delegat). Rok za prijavo je 27. maj 2024.

Sodelovanje mladinskega podnebnega delegata je predvideno v okviru aktivnosti pred, med in po zasedanju Konference pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (UNFCCC). Mladinski podnebni delegat bo sodeloval na raznih dogodkih in posvetovanjih v Sloveniji, kjer se mladinski delegat sreča z mladimi in z udeleženci izmenja mnenja ter se seznani s stališčem mladih do podnebnih vsebin. Povezoval se bo s pristojnimi resornimi ministrstvi, delegati EU in tretjih držav. Mladinski podnebni delegat se bo med drugim udeležil Konference Združenih narodov o podnebnih spremembah 2024 (COP29), ki bo med 11. in 22. novembrom 2024 v Bakuju (Azerbajdžan).

V okviru razpisa bo tudi informativni dan, in sicer v ponedeljek, 20. maja 2024, ob 17. uri na platformi Zoom. Namenjen je predstavitvi razpisa in programa mladinskega podnebnega delegata, pričakovanj predlagateljev ter posredovanju informacij o postopku prijave. Udeležili se ga bodo tudi predstavniki Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki bodo udeležencem podrobneje predstavili vsebino programa.

Za udeležbo na informativnem dnevu se je treba prijaviti preko spletnega obrazca do vključno sobote, 18. maja 2024, do 23:59. Če se želi kdo prijaviti za informativni dan po roku, mora to sporočiti odgovornim osebam projekta. 

Več informacij in razpisna dokumentacija je na voljo na povezavi.