Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Koprivc na ministrskem zasedanju 9. Foruma Strategije za jadransko-jonsko regijo

V Šibeniku poteka dvodnevni 9. Forum Strategije EU za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR). Uradnega ministrskega programa se je udeležil državni sekretar mag. Marko Koprivc. Udeleženci foruma so sprejeli Šibeniško deklaracijo, ki povzema vsebinske aktivnosti predsedovanja Hrvaške ter opredeljuje ključne smeri delovanja EUSAIR in Jadransko-jonska pobude v prihodnje.
Skupna fotografija visokih predstavnikov, udeležencev ministrskega zasedanja. V prvi vrsti stoji državni sekretar Koprivc.

Skupna fotografija visokih predstavnikov, udeležencev ministrskega zasedanja, v imenu ministrstva se je zasedanja udeležil državni sekretar Koprivc. | Avtor: Eusair

Državni sekretar Koprivc se je udeležil dveh izjemno pomembnih dogodkov na ministrski ravni, in sicer zasedanja ministrov, kjer je sodeloval s krajšim nagovorom, ter panela visokih predstavnikov na temo Kohezijske politike po letu 2027.

Državni sekretar mag. Koprivc je v nagovoru na ministrskem zasedanju izpostavil, da Slovenija v okviru EUSAIR deluje kot zagovornik širitve EU na Zahodni Balkan ter podpira dialog o širitvi in reformni proces. Prav tako Slovenija pozdravlja prizadevanja Strategije, predsedstva in EUSAIR Facility Point-a za strukturno vključevanje mladih v EUSAIR z ustanovitvijo Mladinskega sveta EUSAIR. Z uvedbo novega stebra poimenovanega Izboljšana socialna kohezija se Slovenija zavzema za teme, kot so zaposlovanje mladih, podjetništvo, razvoj veščin in socialne inovacije za aktivno staranje. Na koncu nagovora se je dotaknil še vprašanja kohezijske politike po letu 2027, kjer je izpostavil, da Slovenija podpira pobudo Generalnega direktorata Evropske komisije za regionalno in mestno politiko, da aktivno vključi makro-regionalne strategije v razpravo o prihodnji kohezijski politiki, kjer se bo Slovenija konstruktivno vključevala v sam proces. 

Tokratni forum je zanimiv še iz dveh razlogov, ker se zaključuje leto hrvaškega predsedovanja EUSAIR-ju, kar ponuja priložnost za povzetek problematik, projektov in izzivov, ki so skupni državam v regiji. Odvijal pa se tudi v času, ko je bila sprožena razprava o prihodnosti kohezijske politike EU po letu 2027 in ko se po letih stagnacije ponovno oživlja proces evropskih integracij Zahodnega Balkana.

EUSAIR je ena od štirih makro-regionalnih strategij EU, ki spodbuja gospodarsko in socialno blaginjo ter rast v regiji z izboljšanjem njene privlačnosti, konkurenčnosti in povezanosti. Strategija pokriva Hrvaško, Grčijo, Italijo, Slovenijo, Albanijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Srbijo, Severno Makedonijo in San Marino.