Skoči do osrednje vsebine

Spremembe na področju statistike plač

V skladu z načrtom prenove statističnih raziskovanj o plačah bodo na Statističnem uradu postopoma izvedli prehod na nov podatkovni vir. Statistični urad bo po novem kot osnovni (pri nekaterih raziskovanjih pa kot dodatni) vir za statistiko plač uporabljal podatke iz razširjenega poročanja za obračun davčnega odtegljaja (obrazec REK-O), ki jih mesečno zbira Finančna uprava.

Prehod na nov podatkovni vir je rezultat večletnega uspešnega in tesnega sodelovanja med Statističnim uradom, Finančno upravo, Agencijo za javnopravne evidence in storitve (AJPES), Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvom za finance ter Ministrstvom za javno upravo.

Zaradi prehoda na nov podatkovni vir je Statistični urad s 1. majem ukinil zbiranje podatkov o plačah zaposlenih pri pravnih osebah na obrazcih ZAP/M, ki jih je do takrat za Statistični jurad od približno 60.000 poslovnih subjektov zbiral AJPES. Zadnja objava podatkov o plačah zaposlenih pri pravnih osebah za marec 2024, izračunanih na podlagi podatkov, zbranih z obrazcem ZAP/M, bo 22. maja.

Prva objava podatkov o plačah zaposlenih pri pravnih osebah za april 2024, zbranih z obrazci REK-O, je načrtovana za 21. junij. Sočasno bodo v podatkovni bazi SiStat objavljeni podatki iz novega podatkovnega vira (REK-O) za preteklo obdobje, ki bodo omogočili primerjavo podatkov iz obeh virov.

Prve ocene kažejo, da bo razlika v izračunani povprečni plači na ravni Slovenije zaradi spremembe podatkovnega vira okrog 1 %.

Spremembe je predstavila generalna direktorica Statističnega urada, mag. Apolonija Oblak Flander. Uvodoma je pohvalila dobro sodelovanje med vsemi vključenimi institucijami. AJPES-u se je zahvalila za dolgoročno zbiranje podatkov na obrazcu ZAP/M, Finančni upravi pa za pripravljenost prisluhniti potrebam državne statistike po podatkih. Prav tako gre zahvala poročevalskim enotam, ki so sporočale podatke. Tudi Peter Grum, generalni direktor Finančne uprave, je poudaril dobro sodelovanje med Finančno upravo in Statističnim uradom. To je po njegovih besedah lahko zgled tudi drugim državnim institucijam.

Direktorica Statističnega urada mag. Apolonija Oblak Flander in direktor Finančne uprave Peter Grum stojita pod znakom Statističnega urada

Direktorica Statističnega urada mag. Apolonija Oblak Flander in direktor Finančne uprave Peter Grum | Avtor: Statistični urad