Skoči do osrednje vsebine

Akcija Ljubljanskega potniškega prometa, Mestnega redarstva Ljubljana in Zdravstvenega inšpektorata

Ne mi megle p(r)odajat! Skupna akcija za zagotovitev varnega in udobnega potovanja z avtobusi v Ljubljani.

Vse oblike kajenja na javnih prevoznih sredstvih predstavljajo resno tveganje za zdravje vseh potnikov. Kajenje elektronskih cigaret, ki so znane tudi pod imeni vejpi, vapi, podi, modi, puffi, bari in drugimi imeni, pri tem niso nobena izjema. Kajenje na avtobusih je z Zakonom o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepovedano. 

Zdravstveni inšpektorat se pridružuje pobudi podjetja Ljubljanski potniški promet in Mestnega redarstva Ljubljana v skupni akciji Ne mi megle p(r)odajat! Akcija je 14 dni v maju namenjena aktivnem osveščanju in opozarjanju potnikov o škodljivosti kajenja ter hkrati tudi na zakonsko prepoved kajenja.

V juniju se bodo začele izvajati kontrole na avtobusih, s katerimi se bo preverjalo spoštovanje zakonske prepovedi kajenja. Z globo 250 evrov lahko Mestno redarstvo ali policija kaznujeta posameznika, ki kadi oziroma uporablja tobak, tobačne in povezane izdelke, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. Z globo od 125 do 5.000 evrov lahko inšpektor Zdravstvenega inšpektorata kaznuje posameznika za kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih ali povezanih izdelkov v zaprtih javnih prostorih, kamor sodijo tudi avtobusi.