Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. maja 2024.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih: 1

 

Delovne in rudniške nesreče: 1

 

Pogrešane osebe, živali in stvari: 2

 

Nesreče v cestnem prometu: 7

 

Požari v objektih: 3

 

Požari na prometnih sredstvih: 2

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih: 1

 

Tehnična in druga pomoč: 4

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Na območju Gorenjske bodo padavine pogostejše že danes, v četrtek dopoldne, popoldne postopno tudi na Koroškem in Savinjskem. Najmočneje pa bo predvidoma deževalo v četrtek pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči na petek. V 24-urah lahko na omenjenih območjih večinoma pade med 40 in 80 mm, lokalno pa tudi okoli 100 mm dežja. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, pride lahko do zastajanja padavinske vode.

Meteorološko stanje in napoved

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, se bodo v četrtek popoldne, zvečer in v prvem delu noči na petek ob prehodu vremenske fronte pojavljali močni krajevni nalivi.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, lahko v noči na petek hitro narastejo in poplavijo hudourniški vodotoki in manjše reke, predvsem v porečjih Drave, Mure, Sotle in Savinje. Pri tem lahko pride tudi do zastajanja padavinske vode.

Drava se lahko zaradi povečanega pretoka v petek razlije v manjšem obsegu v spodnjem toku.

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Geološki zavod Slovenije

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije je za četrtek in petek (16. 5. 2024 in 17. 5. 2024), zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal, povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov. Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile. 

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za zahodno in tudi vzhodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije.

Prebivalce opozarjamo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije https://bit.ly/3tzOzDX

Vir: https://www.geo-zs.si/