Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjančič bo predsedoval Svetu guvernerjev Evropske banke za obnovo in razvoj

Minister Klemen Boštjančič je bil danes na Letnem zasedanju Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) v Erevanu v Armeniji izvoljen za novega predsednika Sveta guvernerjev članic EBRD. Slovenija bo prvič v 30 letih članstva zasedla mesto predsednika Sveta guvernerjev v banki. Odboru 73 članic banke bo minister predsedoval eno leto.

Svet guvernerjev EBRD je danes za obdobje 2024-2025 za novega predsednika izvolil guvernerja za Slovenijo, finančnega ministra Klemna Boštjančiča, za podpredsednika pa guvernerja za Islandijo in guvernerja za Turčijo.

V Svetu guvernerjev EBRD so zastopane vse delničarke banke. Slovenija je članstvo v Evropski banki za obnovo in razvoj prevzela po nekdanji SFRJ, dve leti po njeni ustanovitvi, leta 1993, pa je vpisala še dodatne delnice in s tem povečala svoj delež v EBRD. Svet je pristojen za delovanje banke, določa njeno strateško usmeritev ter odloča o članstvu v banki, zadolžen je za spremembe v strukturi kapitala, imenovanje direktorjev in izvolitve predsednika banke ter odločitve v zvezi s finančnimi izkazi in določanjem rezerv ter delitvijo dobička.

Ob robu izvolitve je minister dejal, da je bila Slovenija vedno aktivna in podporna partnerica banke. »Delimo iste vrednote in podpiramo iste prednostne naloge - zeleni prehod, enake možnosti, vključenost, dobro upravljanje in digitalizacijo.«

Glede prihodnosti delovanja EBRD je minister poudaril, da bi se morala banka v okviru prihodnjega strateškega in kapitalskega okvira osredotočiti predvsem na zeleni prehod, odpornost in digitalizacijo kot tudi na energetsko samozadostnost.

Ključna tema letnega zasedanja 15. in 16. maja v Armeniji je bila namreč priprava novega petletnega strateškega in kapitalskega okvira, ki ga bodo guvernerji potrjevali prihodnje leto na letnem zasedanju v Londonu, tokrat pa se je vodstvo banke na guvernerje obrnilo s prošnjo za usmeritve, tako glede prioritet banke (zeleno, enakost, digitalizacija) kot tudi, kako naj banka poveča svojo fleksibilnost v odzivu na neprestane krize, ki nas pretresajo, in zagotovi učinkovito delovanje v svojih državah operacij, pa tudi, kako naj poveča svojo prisotnost v zasebnem sektorju.

»Praznujemo 20 let pobude za države v zgodnjem obdobju tranzicije, v katero je vključena tudi Armenija, naša letošnja gostiteljica. Banka v okviru te pobude sprejema večje tveganje pri projektih, ki jih financira, pri čemer seveda še vedno spoštuje načela zdravega bančništva, in poudarja razvoj zasebnega sektorja, zlasti mikro, malih in srednje velikih podjetij, za katera vemo, da so gonilo trajnostnega zaposlovanja, rasti in blaginje. Želimo si, da bi banka sodelovala pri projektih z večjim tveganjem tudi v državah EU, v katerih posluje,« je dejal minister.

Ob tem je dodal, da naj bi bila nova strategija EBRD za Slovenijo sprejeta v naslednjih nekaj mesecih, kar kaže, da je delo EBRD v Sloveniji in regiji še vedno zelo aktualno in pomembno. »Ta regija je najbolj donosna med vsemi regijami EBRD in le z ohranjanjem prisotnosti v tej regiji lahko banka ostane donosna in uspešna tudi v prihodnje.«

Minister Boštjančič je na koncu vodstvu banke čestital za dobre finančne rezultate, dosežene v preteklem letu, kljub vsem izzivom, s katerimi se je banka morala soočiti. »Menim, da je tudi zelo pomembno, da EBRD v teh spreminjajočih se in negotovih časih ohrani vodilno vlogo. Verjamem, da bo vodstvo pripravilo celovit in verodostojen strateški in kapitalski okvir, ki ga bomo lahko vsi odločno podprli na Svetu guvernerjev prihodnje leto v Londonu.«