Skoči do osrednje vsebine

Minister na posvetu Ljubljana – mesto prijazno starejšim osebam z gluhoslepoto

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je z uvodnim nagovorom pozdravil udeležence današnjega strokovnega posveta Ljubljana – mesto prijazno starejšim osebam z gluhoslepoto, ki je potekal na Magistratu.

Minister se je v nagovoru udeležencem strokovnega posveta poklonil vlogi, ki jo v družbi opravlja Društvo gluhoslepih Slovenije DLAN. Poudaril je, da je nemogoče spregledati prizadevanja društva za vključenost pravic gluhih in naglušnih v slovensko zakonodajo ter še zlasti njegov doprinos k večji prepoznavnosti in vidnosti gluhoslepih oseb.

»S svojim delom prispevate k utrjevanju človekovih pravic. S posebnimi socialnimi programi, ki jih izvajate, pa prispevate k integraciji gluhoslepih uporabnikov ter zagotavljanju njihovega dostojanstva. S številnimi izkušnjami in strokovnimi pristopi nenehno razvijate metode dela in načine sporazumevanja oseb z gluhoslepoto. Vaše delo je dobro znano tudi nam na Ministrstvu za solidarno prihodnost, kjer se zavedamo raznolikih potreb ljudi, vključenih v socialnovarstvene storitve. Kot tudi potreb po prilagajanju storitev različnim ciljnim skupinam, tudi gluhim, naglušnim in gluhoslepim. Za slednje je pomembna celostna strokovna obravnava kot tudi krepitev njihove moči ter opolnomočenje. Prilagoditve morajo biti zapisane v zakonodajo, izvajanje konceptov dela z omenjenimi uporabniki pa podkrepljene z ustreznim izobraževanjem zaposlenih v socialnovarstvenih storitvah. Naj na tem mestu izrazim povabilo na sodelovanje pri naslednjih korakih ustvarjanja boljših pogojev življenja za gluhoslepe osebe kot tudi povabilo za sodelovanje pri organizaciji izobraževanja za naše izvajalce.«

Minister za govorniškim pultom ima nagovor za udeležence posveta, zraven njega stoji tolmačka za znakovni jezik

Minister Simon Maljevac in tolmačka za znakovni jezik | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

1 / 3