Skoči do osrednje vsebine

Odgovori na pripombe, prejete na osnutke četrtega paketa sklepov vlade

Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih je v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP) z javnim naznanilom in objavo vseh gradiv na osrednjem spletnem mestu državne uprave ter na v občinah krajevno običajen način razgrnila strokovna mnenja in osnutek sklepa vlade, ki se nanaša na objekte, opredeljene v 151. a členu ZIUOPZP.

Osnutki sklepov so bili pripravljeni na podlagi strokovnih mnenj, ki jih je pripravila na strokovnih podlagah strokovnjakov geološke in gradbene stroke Državna tehnična pisarne.

Svet Vlade Republike Slovenije za obnovo je na podlagi 151. c člena ZIUOPZP obravnaval zgoraj omenjena strokovna mnenja, ki jih je pripravila Državna tehnična pisarna. Četrti sveženj strokovnih mnenj so Svetu vlade za obnovo poslali 16. aprila 2024. Vsa strokovna mnenja je Svet vlade za obnovo potrdil in 26. aprila izdal pisne sklepe.

V skladu z ZIUOPZP je bil osnutek sklepa razgrnjen 15 dni, in sicer od 29. aprila do 14. maja 2024. V okviru javne razgrnitve je imela javnost možnost dajati pripombe in predloge, o katerih je moral predlagatelj sklepa zavzeti stališče, nato pa o tem obvestiti dajalca pripomb in predlogov.

Služba je v predvidenem roku prejela dve mnenji oziroma pripombi na osnutek sklepa vlade. V skladu z zakonom se je do obeh opredelila in pisno odgovorila dajalcem pripomb in predlogov 15. maja 2024. Prejete pripombe so se navezovale na tehnične in slogovne popravke, ki so bili v celoti upoštevani, posledično je bilo popravljeno tudi eno strokovno mnenje. Eden od predlagateljev je podal pripombo na ugotavljanje dejanske ogroženosti območja v občini Gornji Grad. Posredovan odgovor na omenjeno pripombo je bil pripravljen na podlagi mnenja Državne tehnične pisarne in strokovnih podlag podanih s strani pristojne Direkcije RS za vode, ki izpostavlja neizvedljivost ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti ter sočasne zagotovitve odpornosti na podnebne spremembe.

Kratek povzetek postopka, ki je določen v 151. členu ZIUOPZP:

  • strokovna ocena vsakega objekta posebej; gre za oceno ogroženosti vsakega objekta posebej (pripravi Državna tehnična pisarna v sodelovanju s stroko);
  • prevetritev in potrditev (Svet za obnovo);
  • razgrnitev osnutka sklepa z obrazložitvijo in vsemi dokumenti (občine in Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih);
  • pripombe, predlogi, predstavitev nasprotnih argumentov, mnenja (lastniki, zainteresirana javnost);
  • odgovori nanje (ponovno sodelovanje stroke);
  • priprava predloga sklepa in nato obravnava in potrditev na seji vlade – ugotovitev javne koristi (Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih);
  • sledi cenitev;
  • ponudba oziroma pogodba, ki opredeli vse podrobnosti (izbrano opcijo lastnika objekta), vključno z dogovorom, koliko časa lahko lastnik še ostane v objektu (Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih).