Skoči do osrednje vsebine

Predstavniki mladinskih organizacij seznanjeni z novim Akcijskim načrtom za delo z mladimi kmeti

Državni sekretar mag. Ervin Kosi je s predstavniki Direktorata za kmetijstvo na sestanku z mladinskimi organizacijami predstavil nov Akcijski načrt za delo z mladimi kmeti za obdobje 2024-2030 (ANMK) in intervencije LEADER. Mladinske organizacije imajo možnost podati svoje pripombe na predlagani načrt, ko bo ta v javni obravnavi. Mlade je na sestanku pozdravila tudi ministrica Mateja Čalušić.
V ospredju je moški, ki sedi za mizo, na levi strani ženska s svetlimi lasmi.

Mag. Ervin Kosi je s predstavniki Direktorata za kmetijstvo predstavil nov Akcijski načrt za delo z mladimi kmeti in intervencije LEADER | Avtor: MKGP

1 / 4

Nov Akcijski načrt za obdobje 2024-2030 vključuje vrsto aktivnosti za izboljšanje položaja mladih kmetov v Sloveniji. Aktivnosti vključujejo ukrepe za izboljšanje ugleda kmetov v družbi, informiranje o možnostih koriščenja javnih sredstev in predloge za pravne podlage, ki bi mladim kmetom olajšale začetno obdobje kmetovanja.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ustanovilo delovno skupino, ki bo spremljala izvajanje in napredek ANMK. Delovna skupina, ki vključuje predstavnike različnih ministrstev in organizacij, se bo najmanj enkrat letno sestajala za preverjanje napredka in reševanje morebitnih težav.

ANMK dopolnjuje intervencije iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 in vključuje aktivnosti, kot so kampanja Lepo je biti kmet, priročnik za mlade kmete in predstavitev poklica kmeta. Trenutno je ANMK v fazi potrjevanja in bo predvidoma sprejet na vladi junija.