Skoči do osrednje vsebine

Vlada je sprejela program odprave posledic neposredne škode na stvareh po poplavah v avgustu 2023

Vlada Republike Slovenije je sprejela Program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi močnih neurij z večdnevnim obilnim deževjem s poplavami in plazovi 4. avgusta 2023. Skupna višina potrebnih sredstev do leta 2028 je ocenjena na 2,33 milijarde evrov.

Pravice porabe za izvedbo programa za leto 2024 v višini do 360.981.647 evrov se zagotovijo z razporeditvijo sredstev splošne proračunske rezervacije, za obdobje 2025-2028 pa se bodo zagotavljala v okviru državnega proračuna za posamezno leto in/ali iz sredstev sklada za obnovo.

Vlada je 25. oktobra 2023 potrdila končno oceno neposredne škode na stvareh zaradi močnih neurij z večdnevnim obilnim deževjem s poplavami in plazovi 4. avgusta 2023 ter ugotovila, da skupna končna ocena neposredne škode na stvareh presega 0,3 promile načrtovanih prihodkov državnega proračuna za leto 2023 in je tako dosežen limit za pomoč v skladu z Zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč.

Vlada je sicer zaradi obsežnosti poplav in povzročene škode, s ciljem prizadetim prebivalcem čim prej zagotoviti del pomoči, 21. septembra 2023 potrdila predhodni program odprave posledic neposredne škode na stvareh. Ta je obravnaval nujne ukrepe za preprečitev povečanja že nastale škode in zavarovanje življenj ter premoženja prebivalstva pri odpravi posledic nesreče in je bil podlaga za predplačila občinam in fizičnim osebam. Občinam je bilo za nujno sanacijo na občinski infrastrukturi izplačano 218,6 milijona evrov predplačil, fizičnim osebam (nekaj več kot 7000 upravičencem) pa skupno 33,5 milijona evrov.

Program, ki ga je na podlagi Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč v okviru svojih pristojnosti pripravilo Ministrstvo za naravne vire in prostor in ga je danes sprejela Vlada, je ključen za zagotavljanje virov ter realizacijo ukrepov pri obnovi po največjih poplavah v zgodovini Slovenije. Program je obravnavala in predhodno potrdila Komisija za odpravo posledic naravnih nesreč na stvareh. Prej omenjeni predhodni program postane sestavni del programa, ki ga je vlada sprejela danes, izvedena predplačila so v skupni oceni že upoštevana. Program vsebuje prikaz ocenjene višine potrebnih sredstev državnega proračuna po posameznih ukrepih in s predlogom višine potrebnih sredstev po posameznih letih. Skupna višina potrebnih sredstev je ocenjena na 2,33 milijarde evrov (razdeljena po letih od 2024 do 2028), od tega kar 1,36 milijarde evrov za sanacijo vodne infrastrukture.

Program zajema ukrepe za obnovo občinskih infrastrukturnih in drugih javnih objektov ter poškodovanih stavb v zasebni lasti, obnovo poškodovanih objektov – vodne infrastrukture (v ustrezno funkcionalno stanje odporno na podnebne spremembe), izvedbo geotehničnih ukrepov – sanacijo zemeljskih plazov, nadomestitvene gradnje, obnovo kulturne dediščine in naravnih vrednot.