Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Danijel Levičar na mednarodnem sejmu SEEnergy

Danijel Levičar, državni sekretar za nacionalni jedrski program, je danes sodeloval v razpravi o vlogi jedrske energije pri zelenem prehodu, ki je potekala v okviru mednarodne konference SEEnergy 2024 v Celju.

Državni sekretar Danijel Levičar na mednarodnem sejmu SEEnergy | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 3

Glede projekta drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (JEK) je med drugim dejal: »Vlada ima ključno vlogo pri podpori in usmerjanju projekta JEK2, z oblikovanjem vladne delovne skupine smo omogočili aktivno vključenost v projekt, ki je v preteklosti uspešno prestal tudi že presojo Računskega sodišča Republike Slovenije. Po nizozemskem vzoru, kjer se na ravni Ministrstva za gospodarstvo in podnebje z jedrskim področjem ukvarja ekipa 40 oseb, ki jo nameravajo do konca leta okrepiti na 65 zaposlenih, pa tudi Slovenijo še čaka vzpostavitev strokovne in stabilne vladne ekipe, posvečene jedrskim projektom«.

V pogovoru sta skupaj z generalnim direktorjem GEN energije, Dejanom Paravanom, med drugim poudarila, da se je podpora projektu izgradnje nove jedrske elektrarne v Krškem v zadnjih letih bistveno okrepila in je primerljiva s podporo tovrstnim objektom na Nizozemskem ali v Veliki Britaniji.

Ob robu konference se je državni sekretar sestal s predstavnico EDF (francosko Électricité de France) Anne Falchi, strateško direktorico in vodjo razvoja za Slovenijo. Srečal se je tudi s predstavnikoma družbe Westinghouse, višjim podpredsednikom Westinghouse Romanom Romanowskim in direktorjem Westinghouse Poljska Miroslavom Kowalikom. Nazadnje se je sestal še z nizozemsko delegacijo, v kateri so bili nizozemski veleposlanik v Sloveniji Johan Verboom in naslednji predstavniki nizozemskega Ministrstva za gospodarstvo in podnebje; direktorica strategije energetskega sistema Maxine Tillij, vodja EU oddelka za mednarodno energetsko politiko Sophie van Eck, vodja oddelka za mednarodne zadeve znotraj direktorata za nuklearno energijo Sanne Echten ter svetovalka Marleen de Haan. S sogovorniki je državni sekretar Levičar spregovoril o statusu projekta JEK2 ter izmenjal izkušnje.