Skoči do osrednje vsebine

Ekipa OPSI - Odprti podatki Slovenije prejela srebrni častni znak

Na 31. konferenci Dnevi slovenske informatike, ki je potekala 14. in 15. maja 2024 v Portorožu, je ekipa OPSI prejela srebrni častni znak za spodbujanje, promocijo in neposredne aktivnosti zagotavljanja objave odprtih podatkov javnega sektorja v Republiki Sloveniji.
Minster Props je čestital sodelavkama za prejeto nagrado

Na Ministrstvu za javno upravo, smo ponosni, da je portal OPSI dobitnik nagrade, saj je to priznanje za naše preteklo delo in vzpodbuda za naprej | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Nacionalni portal odprtih podatkov javnega sektorja Republike Slovenije – OPSI je bil vzpostavljen leta 2016 na Ministrstvu za javno upravo. Danes ga upravljata Ministrstvo za digitalno preobrazbo in Ministrstvo za javno upravo.   

Ministrstvo za javno upravo je nosilec predpisov, ki omogočajo objavo podatkov na spletu. Zakon o dostopu do informacij javnega značaja ureja postopek, ki vsakomur omogoča prost dostop in ponovno uporabo informacij javnega značaja, s katerimi razpolagajo državni organi, organi lokalnih skupnosti, javne agencije, javni skladi in druge osebe javnega prava, nosilci javnih pooblastil in izvajalci javnih služb.

Portal predstavlja enotno nacionalno spletno točko za objavo odprtih podatkov za celotni javni sektor in ima dvojno funkcijo:

  • predstavlja centralni katalog evidenc in zbirk podatkov v državi torej centralno popis metapodatkov o vseh evidencah in podatkovnih zbirkah, ki jih vodijo državni organi, občine in drugi organi javnega sektorja;
  • predstavlja enotno spletno mesto za objavo podatkov iz zbirk v odprtih in strojno-berljivih formatih.

Portal zagotavlja vsem pravico do brezplačne in enostavne ponovne uporabe tistih prosto dostopnih podatkov, ki so objavljeni na način “odprtih podatkov” in sicer za katerikoli (neprofitni ali profitni) namen. Trenutno je na portalu (vsaj z metapodatki) objavljenih preko 8.000 evidenc in zbirk.

Ministrstvo za javno upravo oz. ekipa OPSI ustvarja uspešne zgodbe in sledi geslu: »Moč je v podatkih. Odprimo jih skupaj.« ter se zaveda, da ponovna uporaba podatkov prispeva k pomembnim družbenim ciljem, kot sta odgovornost in transparentnost.

Tako je Slovenija s strani OECD - Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj v indeksu odprtih podatkov OURData (2023) na 7. mestu med državami OECD, ki vztrajno in sistematično skrbijo za ustrezno zagotavljanje dostopa do odprtih podatkov in spodbujajo uporabo verodostojnih podatkov v korist celotne družbe in gospodarstva.

Na Ministrstvu za javno upravo, smo ponosni, da je portal OPSI dobitnik nagrade, saj je to priznanje za naše preteklo delo in vzpodbuda za naprej.