Skoči do osrednje vsebine

Kakovost življenja v središču pozornosti na 78. seji Stalnega odbora Alpske konvencije

Stalni odbor Alpske konference se je v času slovenskega predsedovanja od 15. do 16. maja v Mariboru sestal na svojem tretjem zasedanju. Delegate držav pogodbenic in opazovalk je na sestanku Stalnega odbora Alpske konference nagovoril župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.
Prvi z desne mag. Emil Ferjančič, druga z desne generalna sekretarka Alpske konvencije Alenka Smerkolj
1 / 3

Razprave so bile osredotočene na kakovost življenja, ki je ključna tema dvoletnega programa predsedovanja pred naslednjo Alpsko konferenco januarja 2025. Slovensko predsedstvo je pogodbenicam in opazovalkam predstavilo najnovejše podatke o svojih dejavnostih ter prikazalo napredek pri izvajanju tretjega prednostnega področja Večletnega  programa dela Alpske konvencije 2023-2030. Delegati so pod predsedstvom mag. Emila Ferjančiča razpravljali o osnutku 10. poročila o stanju Alp.  Poročilo  vsebuje pregled stanja raziskav in podatkov ter politična priporočila za kakovost življenja v Alpah, ki temeljijo na izbranih statističnih kazalnikih in vsealpski raziskavi. »Dodaten prispevek k tej temi sta prispevali še dva projekta«, kot je poročilo predstavil mag. Tomaž Miklavčič in sicer teritorialna študija programa Evropsko omrežje za spremljanje prostorskega razvoja (angleško European Observation Network for Territorial Development and Cohesion-ESPON)

Kakovost življenja na območju Alp in projekt CIPRE ERASMUS+ Alpski kompas. Ta dva projekta bosta v središču pozornosti tudi na spremljevalnem dogodku Alpskega tedna 2024, ki bo posvečen izvajanju teme kakovosti življenja pri oblikovanju politik.

Slovensko predsedstvo je v zvezi s svojim drugim prednostnim področjem, okoljskim izobraževanjem s poudarkom na podnebnih spremembah, ki ga vodi mag. Lenča Humerca Šolar, predstavilo rezultate mednarodne konference „Šole za podnebne ukrepe v Alpah“. Na podlagi razprave na 76. seji Stalnega odbora, mednarodne konference in 17 primerov dobrih praks izobraževanja o podnebnih spremembah, zbranih na območju Alp, se pripravlja poročilo z osnutkom priporočil, o katerem so delegati razpravljali. Na tretjem prednostnem področju, biotski raznovrstnosti, je predsedstvo na podlagi razprav na 77. seji Stalnega odbora pripravilo pregled politik s priporočili o biotski raznovrstnosti v Alpah. Blanka Bartol, vodja slovenske delegacije je delegate seznanila s pripravami  na organizacijo  mednarodne konference o biotski raznovrstnosti, ki bo potekala skupaj s ForumomAlpinum v organizaciji Mednarodnega znanstvenega komiteja za preučevanje Alp (angleško International Scientific Committee on Research in the Alps -ISCAR, opazovalca Alpske konvencije, od 12. do 14. junija v Kranjski Gori.

Slovensko predsedstvo je delegate seznanilo z vsemi aktivnostmi, ki so se odvijale v preteklem obdobju ter predstavilo tiste, ki so načrtovane do konca januarja 2025, ko bo na  XVIII. Alpski konferenci Italija od Slovenije prevzela dvoletno predsedovanje Alpski konvenciji. Zasedanje Stalnega odbora je bilo zato tudi priložnost, da Italija delegatom predstavi svoj predhodni program.