Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan boj proti homofobiji, transfobiji in bifobiji

Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji je letos namenjen temi Nihče ne sme biti zapostavljen: enakost, svoboda in pravičnost za vse, ki opozarja na nujnost enakopravnosti in spoštovanja vseh ljudi, ne glede na njihove osebne okoliščine. Kot je navedeno v Splošni deklaraciji človekovih pravic: Vsi ljudje se rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice.

LGBTIQ osebe so marsikje po svetu še vedno izpostavljene diskriminaciji, nasilju, stigmatizaciji in celo kriminalizaciji. Homoseksualnost je opredeljena kot kaznivo dejanje v 62 državah. Takšna obravnava vodi k socialni in ekonomski izključenosti ter osebni stiski ljudi.

Odprava vseh oblik diskriminacije predstavlja eno izmed prednostnih zunanjepolitičnih tem Slovenije na področju človekovih pravic. S svojim aktivnim delovanjem v mednarodnih organizacijah si Slovenija prizadeva za odpravo diskriminacije in nasilja ter za zagotavljanje enakih pravic za vse, ne glede na spolno usmerjenost ali spolno identiteto. Verjamemo v vključujočo družbo, kjer se spoštujejo raznolikost ter človekove pravice in temeljne svoboščine.