Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan žensk v pomorstvu

Danes predstavljajo ženske le 1,2 odstotka svetovne delovne sile v pomorstvu. Zato je letošnji Mednarodni dan žensk v pomorstvu namenjen temi, Varna obzorja: ženske oblikujejo prihodnost pomorske varnosti.

Mednarodna pomorska organizacija je leta 2021 proglasila mednarodni dan žensk v pomorstvu, ki ga vsako leto obeležujemo 18. maja in se zavezala, da bo pri uresničevanju programa Združenih narodov za trajnostni razvoj do leta 2030 pomagala državam članicam pri doseganju ciljev, zlasti cilja »doseči enakost spolov ter okrepiti vlogo vseh žensk in deklet«.

Za letošnji mednarodni dan žensk v pomorstvu je bila izbrana tema »Varna obzorja: ženske oblikujejo prihodnost pomorske varnosti«. V video nagovoru je generalni sekretar Mednarodne pomorske organizacije izpostavil, da ni cilj le počastiti uspehe žensk, temveč tudi zagovarjati enake možnosti in predstaviti ves potencial, ki ga ponuja raznoliko delovno mesto, s katerim bi opozorili in povečali ozaveščenost o izzivih, s katerim se soočajo: diskriminacija, razlike in omejitve v zvezi s poklicnimi možnostmi.

V Republiki Sloveniji je načelo enakosti temeljna človekova pravica in svoboščina. Pa vendar, dejanske enakosti žensk in moških nismo dosegli še nikjer na svetu. Zato želimo danes ponovno poudariti nekatera področja, kjer so glede enakosti spolov še možnosti za napredek: enaka ekonomska neodvisnost, usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja ter uravnotežena zastopanost žensk in moških na položajih odločanja.

Uprava za pomorstvo se ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk v pomorstvu zahvaljuje in čestita vsem ženskam v pomorstvu, ki s svojim znanjem, voljo in predanostjo ter zgledom ustvarjajo vključujoče in varno delovno okolje ter v ničemer ne odstopajo od moških kolegov.