Skoči do osrednje vsebine

Pred evropskimi volitvami o pomenu kritičnega mišljenja in prepoznavanju dezinformacij

Začela se je vseevropska kampanja evropskih medijskih regulatorjev pred prihajajočimi evropskimi volitvami. Namenjena je poudarjanju pomena kritičnega mišljenja in prepoznavanju dezinformacij, spremlja pa jo ključnik #VednoPreveriVir.
kampanja vednopreverivir

Vsevropska kampanja

Vseevropska ozaveščevalna kampanja opozarja na tveganja, poudarja pomen kritičnega razmišljanja in prinaša praktične nasvete, kako prepoznati in se spoprijeti z dezinformacijami. Njeno glavno orodje je videoposnetek, ki se bo v jezikovno prilagojenih različicah predvajal v vseh članicah Evropske unije. Uporabniki spletnih platform ga ne boste spregledali na družbenih omrežjih, v jezikovno prilagojenih različicah pa bo na voljo tudi gledalcem televizije in poslušalcem radia.

Kampanja poteka pod okriljem Evropske komisije in Skupine evropskih regulatorjev za avdiovizualne medije (angleško European Regulators Group for Audiovisual Media - ERGA). Gre za še enega od evropskih ukrepov za povečanje ozaveščenosti o tveganjih dezinformacij in tujih manipulacij pred evropskimi volitvami.

Kampanja, ki se bo do evropskih volitev odvijala pod sloganom Zaščitite se pred manipulacijami, prinaša ključno sporočilo demokratičnih družb o pomenu vsakega glasu v procesih odločanja.

Ključni napotki, ki jih kampanja izpostavlja, so med drugim kritična drža do vsebin na spletu, zavedanje o možnostih tehnično spremenjenega zvoka ali videa, prav tako pa nujnost preverjanja vira objavljenih informacij.