Skoči do osrednje vsebine

Redno kvadrilateralno srečanje upravnih organov s področja jedrske varnosti

Vodstvo Uprave za jedrsko varnost se je 14. in 15. maja udeležilo rednega letnega sestanka z vodstvi upravnih organov Češke, Madžarske in Slovaške, ki se od lanskega leta izvajajo v razširjeni obliki, saj sta se udeležencem pridružila še upravna organa Finske in Poljske.

Redna srečanja med Slovenijo, Češko, Madžarsko in Slovaško v okviru medsebojno sklenjenih bilateralnih sporazumov s področja jedrske varnosti potekajo že dvajset let kot tako imenovan kvadrilateralni sestanki. Glavni cilj tovrstnih srečanj je medsebojno obveščanje o pomembnih novostih in dogodkih s področja jedrske varnosti v omenjenih državah. Letošnji sestanek je gostil madžarski upravni organ.

Po srečanju lahko izpostavimo izrazito odprto in široko razpravo upravnih organov o pomembnih vidikih načrtovanega razvoja ter širitve jedrskih programov v sodelujočih državah, s poudarkom na potrebnem prilagajanju upravnih okvirjev in predpisov zaradi načrtovanih novih tehnologij in naprednih tipov reaktorjev. Ob tem so upravni organi omenjali številne nove izzive pri vodenju postopkov pridobivanja dovoljenj za nove jedrske objekte ter prav tako pri zagotovitvi ustreznega števila usposobljenih strokovnjakov tako pri upravnih organih kot tudi v tehničnih podpornih organizacijah.   

Udeleženci so izmenjali tudi informacije o nekaterih novostih pri upravnih organih ter dogodkih v jedrskih objektih v preteklem obdobju, nato pa še mnenja in izkušnje mednarodnega sodelovanja upravnih organov.

Uprava za jedrsko varnost je predstavila stanje predvidenega projekta gradnje nove jedrske elektrarne v Sloveniji s poudarkom na aktivnostih upravnega organa, trenutne upravne in zakonodajne aktivnosti povezane z jedrsko varnostjo ter lanski dogodek nepredvidene zaustavitve v Nuklearni elektrarni Krško.  

Prihodnji sestanek razširjene kvadrilaterale bo gostila Slovenija.

Predstavniki vodstva na kvadrilateralnem srečanju na Madžarskem

Udeleženci rednega kvadrilateralnega srečanja upravnih organov s področja jedrske varnosti