Skoči do osrednje vsebine

Vojaški muzej Slovenske vojske odprl gostujočo razstavo

V četrtek, 16. maja, je v mariborski kadetnici potekalo odprtje gostujoče razstave z naslovom Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi 1920-1941, avtorjev Gorazda Humarja in Milana Pahorja iz Društva za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorska.

Na otvoritvi sta zbrane nagovorila načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske podpolkovnik Marko Hlastec in avtor razstave Gorazd Humar, ki je razstavo tudi predstavil. Za kulturni del programa je poskrbela zasedba Orkestra Slovenske vojske.

S pomočjo razstave se obiskovalec lahko seznani s postopnim razvojem italijanskega fašizma in protifašističnih gibanj na slovenskem etničnem ozemlju Primorske, ki je z rapalsko pogodbo konec leta 1920 pripadlo Kraljevini Italiji. Razdeljena je na več vsebinskih sklopov, prikazani so požig Narodnega doma in  fašistično nasilje v Trstu, ustanovitev organizacije Tiger in njeno delovanje na Primorskem, prvi in drugi Tržaški proces, časovnica dogodkov v Julijski krajini, ne manjka niti prikaz protifašistične dejavnosti v današnjih časih.

Razstava bo na ogled predvidoma do 20. junija. Vljudno vabljeni!