Skoči do osrednje vsebine

Delovno srečanje z zagovorniki javnega interesa v postopkih javnega naročanja

Danes je v organizaciji Ministrstva za javno upravo potekalo srečanje s predstavniki neodvisnih državnih organov, ki so tudi zagovorniki javnega interesa v postopkih javnega naročanja; Računsko sodišče Republike Slovenije, Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence in Komisija za preprečevanje korupcije.

Na srečanju so sodelavci Direktorata za javno naročila predstavili uporabo postopka s pogajanji brez predhodne objave, zlasti z vidika utemeljitve posameznih razlogov za njegovo uporabo, izkušenj v praksi in stališč sodne prakse sodišča EU.

Gre za enega najmanj transparentih postopkov javnega naročanja, kjer so povečana tveganja koruptivnih ravnanj, nesmotrne porabe javnih sredstev in nizke konkurence, zato so učinkoviti mehanizmi nadzora v teh postopkih še toliko bolj pomembni.  

Skupaj z udeleženci dogodka smo iskali rešitve in podali predloge za izboljšanje uporabniške izkušnje pri posredovanju predhodnih namer o izvedbi tega postopka, ki jih morajo organom pošiljati naročniki, predvsem kot preventivni mehanizem pri presoji utemeljenosti uporabe.

Zbrani so delili enotno mnenje, da bi bilo primerno omenjeno obveščanje digitalizirati ter razviti orodje, ki bo sporočanje avtomatiziralo. Istočasno bi lahko na ta način vzpostavili uporabno bazo podatkov, ki omogoča izvedbo različnih analiz in odkrivanje morebitnih anomalij.