Skoči do osrednje vsebine

Kakovostna interpretacija zgledno urejenih naravovarstvenih površin ob Dravi

Na evropski dan Nature 2000 je na Ptuju potekalo odprtje Interpretacijskega centra Ptuj. Center je bil urejen v okviru projekta zaDravo, projekta za izboljšanje stanja ohranjenosti vrst in habitatnih tipov rečnega in obrečnega pasu reke Drave. Otvoritve sta se udeležila tudi minister za naravne vire in prostor Jože Novak in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper.
Minister Jože Novak na otvoritvi

Minister Jože Novak na otvoritvi | Avtor: MNVP

Namen projekta, ki je že zaključen, je ohranjanje narave in dvig kakovosti življenja v dravskem obrečnem prostoru tako za ogrožene živalske in rastlinske vrste kot tudi za prebivalce. Aktivnosti so bile osredotočene na ohranjanje štirih habitatnih tipov in izboljšanje stanja in ohranjanja enajstih rastlinskih in živalskih vrst. Izvedeni so bili ukrepi za obnovo habitatov vrst, vezanih na mokrišča, obnovo krajinskih struktur, gozdnih habitatov in prodišč ter vzpostavitev izobraževalno-interpretacijskih vsebin z namenom ozaveščanja prebivalstva in izboljšanja ponudbe sonaravnega turizma v Podravju. Dodana vrednost projekta je prav v zagotovitvi kakovostne interpretacije zgledno urejenih naravovarstvenih površin, s poudarkom na izobraževanju in ozaveščanju o rečnem in obrečnem ekosistemu, ohranjanju narave, kulturne dediščine in krajine, ki se bo navezovala na trajnostno mobilnost v Podravski regiji.

»Logično je, da se naselja postavlja ob vodi, vendar na spoštljiv način: če do vode nismo spoštljivi in ji jemljemo prostor, so lahko skupaj z vplivom podnebnih sprememb posledice tega katastrofalne. In tukaj imajo naravovarstveniki in vodarji skupen izziv. Kako priti do rešitev, ki bodo na eni strani izboljšale vodno gospodarstvo, hkrati pa prispevale k ohranitvi in razvoju narave, saj je ta del načina našega življenja,« je poudaril minister Jože Novak. »Vsem čestitam za ustanovitev tega interpretacijskega centra, ki bo veliko prispeval k promociji naše narave in ozaveščanju o odnosu do nje,« je še dodal.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je s kohezijskimi sredstvi v okviru pretekle finančne perspektive sofinanciralo izvedbo enajstih projektov, katerih namen je bil izboljšati stanje v naravi in naravo približati ljudem. Skupna vrednost projektov je bila okoli 38 milijonov evrov, z njimi pa smo izboljšali in obnovili več kot 2000 hektarjev življenjskih prostorov evropsko ogroženih vrst in habitatnih tipov ter za javni dostop uredili okoli 160 hektarjev naravovarstvenih površin. Med temi enajstimi projekti je tudi projekt zaDravo. »Na ministrstvu pozdravljamo projektne dosežke, ki pomembno prispevajo k doseganju ciljev varstva narave kot tudi h kakovostnemu življenju v lokalnem okolju. Ohranjanje ogroženih vrst zahteva spremenjeno ravnanje nas ljudi, to pa počnemo, če smo seznanjeni s problematiko ogroženih vrst in jo razumemo,« je povedala državna sekretarka Maša Kociper.

Reka Drava med Mariborom in državno mejo pri Središču ob Dravi ter njeni pritoki ima izražene posebne naravovarstvene in okoljske lastnosti, povezane s pestrostjo rečnih in obrečnih habitatov, številnih ogroženih, zavarovanih in mednarodno varovanih živalskih in rastlinskih vrst. Drava in območja ob Dravi niso določena le kot posebna varstvena območja Nature 2000, ampak tudi kot posebne naravne vrednote in zavarovana območja. Z aktivnostmi projekta se je izboljšalo stanje naravnega okolja, revitalizirala se je kulturna krajina. Izvedla se je renaturacija rečne struge in pritokov, obnovil traviščni habitatni tip, prestavilo bočne utrditve in revitaliziralo potrebne vodne infrastrukture, omejilo se je razširjanje invazivnih vrst, izvedla renaturacija mrtvic in stranskih rokavov, obnovila prehodnost med Dravo in pritoki, izvajala se je interpretacija o ohranjanju biotske raznovrstnosti, prednostno o omrežju Natura 2000 ter o kulturni dediščini.

Projekt se je izvajal na območju občin Maribor, Starše, Ptuj, Duplek in Središče ob Dravi. Sofinanciran je bil iz prednostne naložbe »Varstvo in obnova biotske raznovrstnosti in tal ter spodbujanje ekosistemskih storitev, vključno z omrežjem Natura 2000 in zelenimi infrastrukturami« iz Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020. Skupna vrednost projekta je šest milijonov evrov. Prijavitelj in koordinator projekta je bila Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor, izvajal pa se je v sodelovanju s partnerji: Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave, Direkcijo Republike Slovenije za vode, Znanstveno raziskovalnim središčem Bistra Ptuj, Občino Starše, Občino Duplek in Občino Središče ob Dravi.

Tovrstni projekti, namenjeni izboljšanju stanja evropsko ogroženih vrst in habitatnih tipov, prispevajo k povezovanju partnerjev in deležnikov iz državne in civilnodružbene sfere ter opolnomočenju lokalnih akterjev, ki oblikujejo naravovarstveno politiko Nature 2000 tako v Sloveniji kot v EU. Sodelovanje deležnikov pri izvajanju projektov je pripomoglo tudi k sprejetju Programa upravljanja območij Nature 2000 v Sloveniji za obdobje 2023–2028.

Ohranjanje narave je del družbenega dogovora Evropske unije (EU) in na današnji dan, 21. maja, vsako leto obeležujemo evropski dan Nature 2000.