Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje na strokovnem posvetu o nacionalnih smernicah zdrave prehrane

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je udeležila mednarodnega strokovnega posveta o Slovenskih nacionalnih smernicah zdrave in trajnostne prehrane na osnovi skupin živil (smernice), ki so ga pripravili Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Na dogodku, ki je potekal v angleškem jeziku, so domači in tuji predavatelji predstavili sodobne prehranske smernice na osnovi živil, ki jih imajo v tujini, in predlog slovenskih smernic. Ministrica za zdravje je namreč oktobra 2023 imenovala ožjo delovno skupino mednarodno priznanih strokovnjakov za pripravo Slovenskih nacionalnih smernic zdrave in trajnostne prehrane na osnovi skupin živil 2024, ki so pri pripravi smernic prvič vključili tudi aspekte klimatskih sprememb in trajnostne naravnanosti.

V uvodnem nagovoru je ministrica opozorila, da so podnebne spremembe, trajnostna prehrana in zdravje globoko povezani ter da lahko slabe prehranske izbire vodijo do debelosti in prehransko povezanih bolezni, kot so srčne bolezni, rak in diabetes. Slovenija se je zato zavezala k ustvarjanju prehranskega sistema, ki bo dober za okolje in naše zdravje. »Podnebna kriza ogroža tako naše zdravje kot planet. Brez večjih sprememb v načinu pridelave in potrošnje hrane ne bomo dosegli ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov ali ciljev Pariškega sporazuma do leta 2030. Čeprav samo sprememba naše prehrane ne bo rešila podnebne krize, se z njo ne moremo soočiti brez spremembe naših prehranjevalnih navad.«

Predlagane smernice, ki so bile predstavljene danes, so del akcijskega načrta za nacionalni program prehrane in telesne dejavnosti. »Z njimi se uvrščamo ob bok naprednim evropskim državam, ki dajejo prednost zdravju ljudi in planeta,« pravi Prevolnik Rupel.