Skoči do osrednje vsebine

Na ustanovni seji Sveta za ženske na podeželju za predsednico izvolili Ireno Ule

Ministrica Mateja Čalušić se je danes udeležila ustanovne seje Sveta za ženske na podeželju. Na seji so izvolili novo predsednico in podpredsednico Sveta, to sta Irena Ule (predsednica) in Vlasta Nussdorfer (podpredsednica), sprejeli poslovnik ter opredelili prve aktivnosti in naloge Sveta.
Ministrica Mateja Čalušić in predsednica sveta Vlasta Nussdorfer.
1 / 3

Na ustanovni seji so novoimenovane članice, predsednica in podpredsednica z ministrico Čalušić začrtali nadaljnje delo ter opredelili prve aktivnosti.

Aktivnosti, ki jih bo obravnaval Svet v svojem mandatu, temeljijo na razmerah žensk, ki živijo na kmetijah in na podeželju. Ženske na podeželju je potrebno informirati o obstoječih socialnih pravicah, ker je to osnova, da jih bodo lahko izkoristile. Pripravljen bo pregled obstoječih socialnih pravic, predstavljeni pa bodo tudi najbolj pereči problemi s terena, da se bo lahko zanje poiskalo rešitve. Položaj žensk na podeželju se bo lahko izboljšal z ureditvijo socialnega zavarovanja žensk na kmetijah. Poseben pomen pri delu sveta bo usmerjen v urejanje primernih razmer za mlade kmetice, da se bodo lažje odločale ostati na kmetiji ter starejši generaciji, ki jo zelo zanima dolgotrajna oskrba. Celica kmetije je družina, zato je pomembno, da starejši člani ostajajo čim dlje  doma in ne odhajajo v institucionalno varstvo.

Svet za ženske na podeželju je posvetovalni organ ministrice, ki posreduje mnenja k pomembnejšim odločitvam na področju zagotavljanja pravic žensk na podeželju, zlasti: spremlja položaj žensk na podeželju in daje predloge za izboljšanje njihovega položaja, daje strokovna mnenja k ukrepom kmetijske in drugih politik, ki vplivajo na položaj žensk na podeželju, prispeva k ozaveščanju o posebnem položaju žensk na podeželju in informiranju te problematike širši javnosti, spodbuja organizirano delovanje in medgeneracijsko sodelovanje žensk na podeželju.