Skoči do osrednje vsebine

Navdušeni dijaki, da jim ni treba čakati v vrstah

V sklopu predmeta Aktivno državljanstvo smo dijakom in dijakinjam tretjih in četrtih letnikov Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor zaposleni na Ministrstvu za digitalno preobrazbo tudi v praksi predstavili možnosti elektronskega poslovanja z državo.
Zaposleni ministrstva stojijo pred vhodom v Srednjo ekonomsko šolo in gimnazijo Maribor

Ekipa ministrstva pred Srednjo ekonomsko šolo in gimnazijo Maribor

Predstavili smo jim elektronski podpis in jim razložili, kaj je digitalno potrdilo, kaj dela SI-TRUST, kaj je SIGEN-CA, kako uporabljamo digitalno potrdilo, kako ga namestimo in kako hranimo, kako elektronsko podpisujemo dokumente prek SI-PASS, kako enostavno se v spletni portal prijaviš z mobilno aplikacijo eOsebna, kako se z smsPASS prijaviš v portal eUprava, kako preveriš, koliko kazenskih točk imaš, kako prijaviš začasno prebivališče, se elektronsko naročiš pri zdravniku, kako se vpišeš na fakulteto in drugo.

Nad možnostmi opravljanja e-storitev prek spleta so bili dijaki navdušeni. Po predavanju in praktični delavnici so strokovnjaki z Enotnega kontaktnega centra več kot 80 dijakom omogočili, da so si uredili dostope do elektronskih storitev (največkrat so izbrali smsPASS, sledila je SIGEN-CA).

Dijaki so bili navdušeni. 

»SmsPASS je zelo koristna stvar. Uporabila ga bom pri vpisu na fakulteto in različnih drugih storitvah. To mi bo zelo olajšalo delo, še posebno zato, da mi ne bo treba hoditi na upravno enoto,« je povedala ena od dijakinj. Druga je dodala: »SmsPASS bom uporabila pri štipendijah in kasneje tudi pri zaposlitvi. Zdi se mi odlična izbira, saj lahko vse urejam od doma in se nikamor ne mudi.«

Dijak zadnjega letnika pa je spomnil še: »Glede na to da država izdaja ogromno dokumentov, je to najbolj enostaven način, da dokumente dobimo oziroma uredimo in nikomur ni treba stati pred okenci. SmsPASS sem si uredil že v času covida in ga uporabil za različne reči, za vloge, za vstop v eDavke in podobno.« Zadnja navdušenka pa  je povzela: »Elektronski podpis bom uporabila pri prijavi za opravljanje vozniškega izpita, kasneje tudi pri prijavi za diplomsko nalogo. Zdi se zelo super, da vse to lahko opravim od doma in mi ni treba čakati v nobenih vrstah, samo naklikam in je en-dva-tri konec.«