Skoči do osrednje vsebine

Projekt študentov socialne pedagogike v celjskem zaporu

V Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje smo izvedli projekt v sodelovanju s študenti Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. V projektu so sodelovali obsojenci, ki so s študenti delili svoje življenjske zgodbe.

Študentje tretjega letnika socialne pedagogike so se v celjskem zaporu več tednov spoznavali s skupino zaprtih oseb in se z njimi pogovarjali o njihovih življenjskih poteh. Tisti, ki so bili pripravljeni za sodelovanje, so na individualnem pogovoru delili svoje cilje, vzpone in padce, sanje in upanja za prihodnost. Pogovorna srečanja so potekala v mesecu aprilu in maju, potekala so brez prisotnosti zaposlenih v zaporu, kar je zaprtim omogočalo odprt prostor za pogovor. Na prvem srečanju so pogovori potekali prosto, nato pa so zgodbe tudi zapisali. Na srečanjih so bili vsi obsojenci zelo angažirani in pripravljeni deliti svoje zgodbe, kar je študente presenetilo, hkrati pa je bil projekt po njihovih besedah enkratna priložnost in izkušnja.

S študentskim projektom so študentje želeli osvetliti, da so tudi obsojenci ljudje, ki se spopadajo s podobnimi težavami in ambicijami kot slehernik. Njihove zgodbe so raznolike, a obenem izjemno človeške. S projektom želijo preseči stigmo, povezano s kaznivimi dejanji in spodbuditi razmislek o tem, kako lahko kot družba bolje podpremo mlade, ki so se znašli na napačni poti. Hkrati so s pogovori želeli nuditi prostor za tematizacijo čustev, olajšanje in deljenje svojih življenjskih izkušenj. Cilj projekta je zaprtim moškim dati glas in možnost, da povedo, kdo so - kakšna življenja so živeli pred nastopom kazni zapora, kakšno je življenje v zaporu in kakšne želje in cilje imajo za čas, ko bodo zapustili zavod. Kot zaključek projekta želijo z razstavo zgodbe približati tudi širši javnosti in prispevati k drugačnemu razumevanju tistih, ki pristanejo v zaporu, oziroma jim omogočiti boljšo priložnost za nov začetek.

Razstava zgodb z naslovom Kdo si pa ti? Kaj si pa ti naredil? bo v prostorih Celjskega mladinskega centra, Mariborska cesta 2, 3000 Celje, odprta od petka, 31. maja 2024, od 11. ure, pa vse do konca meseca junija 2024. Vljudno vabljeni!