Skoči do osrednje vsebine

Prostovoljstvo kot vrednota krepi našo skupnost na lokalni in nacionalni ravni

V nacionalnem tednu prostovoljstva, ki ga organizira Slovenska filantropija, je med 20. in 26. majem 2024 osrednje dogajanje namenjeno ozaveščanju o vlogi in pomenu prostovoljstva.

Po državi v tem tednu potekajo številni dogodki, na katerih se prostovoljske organizacije predstavljajo vsem, ki jih prostovoljstvo zanima in bi jim prostovoljsko delo ter doprinos k bolj prijazni in vključujoči družbi lahko prineslo pozitivne izkušnje. Med osrednjimi dogodki je tudi Slovesni dan prostovoljstva, ki je pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar letos bil v Kočevju.

Na Slovesnem dnevu prostovoljstva je državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič prostovoljke in prostovoljce ter zbrane udeležence na »dogodku, ki slavi vrednote medčloveške solidarnosti in pomen prostovoljstva«, pozdravil z besedami, da se prostovoljstvo v Sloveniji ponaša z bogato tradicijo nesebičnega sodelovanja, ki krepi našo skupnost na lokalni in nacionalni ravni.

Prostovoljstvo v Sloveniji tudi v tem letu nadaljuje svojo pomembno vlogo, saj navkljub izzivom, kot so gospodarske spremembe, zdravstvene krize in okoljske spremembe, prostovoljske organizacije neumorno delujejo. Zato se tako Slovenska filantropija kot Ministrstvo za javno upravo zavzemata, da je prostovoljstvo prepoznano in podprto vsak dan, ne le ob trenutnih krizah in nacionalnem dnevu prostovoljstva.

Ob tem je državni sekretar Trbič izpostavil, da se je v zadnjem letu število prostovoljcev povečalo za 10 odstotkov, kar poudarja naraščajoče zavedanje pomena skupnostnega dela. Vse več je tudi mladih, ki se odločajo za prostovoljno delo v okviru šolskih in študijskih programov, kar spodbudno dokazuje, da se tradicija solidarnosti prenaša na nove generacije.

V nadaljevanju je državni sekretar navedel, da globalni trendi kažejo, da prostovoljstvo postaja vse bolj povezano s tehnološkim napredkom. Digitalne platforme omogočajo hitrejše organiziranje in koordinacijo, kar je še posebej pomembno v času naravnih nesreč ali pandemij, kot se je primeroma izkazalo v času pandemije covida-19, ko so prostovoljci preko spletnih platform uspešno distribuirali pomoč ogroženim skupinam in poskrbeli za osamljene in starejše občane.

»Nesebično delo in zavzetost za skupno dobro sta zgled, ki nas vse navdihuje,« je Jure Trbič v zaključni misli v svojem in ministrovem imenu namenil zahvalo vsem prostovoljkam in prostovoljcem za izjemen prispevek k reševanju družbenih izzivov.

Na Slovesnem dnevu prostovoljstva so bila podeljena številna priznanja za predano delo na področju prostovoljstva v šolah, dijaških domovih, občinah in javni upravi, priznanja pa so prejeli tudi mentorji, ki s svojim delom odlično vplivajo na prostovoljce, uporabnike in lokalno skupnost. Novinarji, ki na inovativen in kreativen način poročajo o prostovoljstvu ter na tak način širijo razpoznavnost prostovoljstva v družbi, pa so prejeli naziv za Najboljšo prostovoljsko zgodbo.

Državni sekretar Jure Trbič in izvršni direktor Slovenske filantropije mag. Franci Zlatar sta podelila naziv Prostovoljstvu prijazne občine, v strokovni komisiji sodelujoča predstavnika Ministrstva za javno upravo Alenka Pšeničnik in Kamal Izidor Shaker pa priznanja za Naj projekt medgeneracijskega prostovoljstva ter Naj prostovoljec in Naj prostovoljka, zaposlen/-a v javni upravi.

Vsi prejemniki nazivov in priznanj bodo objavljeni na straneh Slovenske filantropije.